Stockholm 2016
Zo werkt de nieuwe puntentelling vanavond
Vanaf dit jaar ziet de puntentelling in de finale er helemaal anders uit. Luttele uren voor de finale op antenne gaat, leggen we het nieuwe systeem nog even haarfijn voor je uit.
Sinds de finale van 2009 hebben vijfkoppige vakjury’s per land evenveel stemrecht als de kijkers per land: ze hebben elk 50% in de pap te brokken. Daaraan verandert niets, maar wel verandert hoe de punten opgeteld worden. In de vorige jaren werden de rangschikkingen van de jury’s en de telestemmen naast elkaar gelegd en opgeteld. De gezamenlijke favoriet kreeg de uiteindelijk twaalf punten van een land, de tweede tien, de derde acht, enzovoort tot de tiende op de gezamenlijke lijst die één punt ontving tijdens de puntentelling.
Twee keer punten
Die werkwijze gaat nu op de schop. Vanaf vanavond geeft elk land twee keer punten van één tot twaalf: een keer voor de vakjury, en een keer voor de televoting. Dat zal voorkomen dat bijvoorbeeld de favoriet van het publiek uiteindelijk geen punten kan ontvangen omdat het door de vakjury helemaal onderaan hun rangschikking wordt gezet, of andersom.
Hoe werkt het dan in de praktijk? Vanaf 23.45 uur vanavond ongeveer zal Petra Mede net als in voorgaande jaren spokespersons in alle landen contacteren. Elk land kent één tot twaalf punten toe aan zijn top-10. Twee grote verschillen: de puntengevers zelf lezen enkel nog maar de topscore voor, de overige punten verschijnen meteen op het scherm, en het gaat hierbij enkel en alleen om de punten van de vakjury’s. Nadat alle 42 landen de revue zijn gepasseerd, hebben we dus nog maar de helft van alle punten binnen.
Aan een snel tempo
Rond 00.25 start dan de bekendmaking van de televotingresultaten. Om te voorkomen dat de uitzending zes uur duurt, zullen niet opnieuw alle 42 landen afzonderlijk worden opgebeld. In plaats daarvan worden alle punten die een land van de andere landen samen ontvangt in één klap voorgelezen, te beginnen met het land dat het laagst aantal punten kreeg. Aan een snel tempo zullen de presentatoren zo bekendmaken wie bij het publiek eindigde tussen plaatsen 26 en elf. Stel dat België vanavond exact honderd punten zou ontvangen van alle andere 41 landen samen, dan zal op een gegeven moment ‘Belgium, one hundred points!’ worden voorgelezen.
De landen die in de top-10 eindigen worden langzamer voorgelezen, om af te wisselen met blikken uit de green room en om de spanning op te drijven. De producers hebben voor ogen dat de uiteindelijke winnaar pas op het allerlaatste moment bekend zal zijn door de favoriet van de kijkers pas als allerlaatste voor te lezen. In sommige landen zal meteen daarna in beeld komen hoe de telestemmers in hun eigen land hebben gestemd. De exacte resultaten verschijnen na de uitzending op de officiële website van het songfestival.
Twee keer zo hoog
Doordat elk land vanaf dit jaar twee keer punten van een tot twaalf toekent, staat het ook vast dat alle puntenrecords zullen sneuvelen. Nu staat dat nog op naam van de Noor Alexander Rybak die in 2009 387 punten scoorde, maar Rybak zal die eer na vanavond ongetwijfeld moeten afstaan.
De EBU maakte ook de volgorde bekend waarop de landen hun juryuitslagen bekend zullen maken. Oostenrijk begint, Trijntje Oosterhuis geeft als negentiende punten vanuit Hilversum en Umesh Vangaver leest de Belgische twaalf voor als zesentwintigste. Gastland Zweden sluit de jurystemming af. Er werd dit jaar geen algoritme gebruikt om de volgorde samen te stellen. In voorgaande jaren gebeurde dat wel, met de bedoeling om een zo spannend mogelijke stemming te genereren.