Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Gids: zo beantwoord je vragen van niet-Songfestivalfans

Vanavond is het zover, de grote finale van het 64e Songfestival! Voor de diehard fans is het een van de hoogtepunten van het jaar. Geregeld wordt de topavond doorgebracht in het bijzijn van mensen met iets minder kennis van en mogelijk zelfs interesse in de langstlopende liedjeswedstrijd ter wereld, met allerlei vragen over de uitzending als gevolg. Wij helpen je op weg en bieden je pasklare antwoorden aan op veel voorkomende vragen in deze handige gids!

‘Waarom is het in Israël, het is toch EUROvisie?’

De openbare omroep van Israël is al ruim zestig jaar volwaardig lid van de European Broadcasting Union (EBU), net als de Belgische omroepen VRT en RTBF. Israël mag daarom meedoen aan het Songfestival zoals zoveel andere landen. Het land organiseert dit jaar de wedstrijd omdat de Israëlische zangeres Netta vorig jaar het Songfestival won met het lied Toy. De regel is dat het winnende land de organisatie van de volgende editie op zich neemt.

‘Ee-bee-uu, wat is dat nu weer?’

De EBU is in de eerste plaats een samenwerkingsverband tussen omroepen uit verschillende landen. Landen hoeven niet in het continent Europa te liggen, maar wel lid zijn van de Raad van Europa én zich positioneren ten noorden van 30e breedtegraad en ten westen van de 40e lengtegraad. Ook landen als Marokko, Algerije en Jordanië hebben omroepen die EBU-lid zijn. Momenteel zijn 73 verschillende omroepen van 56 landen volwaardig EBU-lid. In België gaat het om de VRT en de RTBF, in Nederland om de NPO en al haar verschillende deelomroepen.

‘Wat is dat muziekje in het begin?’

Dat is een fragment van het Te Deum van de Franse 17de eeuwse componist Marc-Antoine Charpentier. Al sinds de start van de EBU-uitzendingen in de jaren 1950 wordt die compositie gebruikt aan het begin en het einde. Meer uitleg over de band tussen Charpentier en het Songfestival vind je hier terug:

play

‘Die Dana International, is dat een transgender?’

Neen. Dana International is transseksueel: ze werd geboren als man, maar liet zich in 1993 opereren en is sindsdien vrouw. Een transgender is iemand die een genderidentiteit of -expressie heeft die niet overeenkomt met zijn of haar biologische geslacht.

‘Wie is dat mens in dat vliegtuig?’

Dat is Netta, de eerder vermelde winnares van het Songfestival van vorig jaar. Je zal haar nog terugzien in de finale, want ze gaat ook nog haar nieuwe single voorstellen. Die heet Nana Banana.

‘Die blonde presentatrice, ken ik die nergens van?’

Dat kan! Bar Refaeli is een internationaal gerenommeerd topmodel, zakenvrouw en actrice. Ze was al te zien in mediacampagnes van alle grote modemerken, ook al bijvoorbeeld samen met Kim Kardashian. Pikant detail: begin dit jaar bleek dat ze belastingen zou hebben ontdoken, al wordt ze (nog?) niet vervolgd.

‘Wie zijn de favorieten?’

Bij de bookmakers is Duncan Laurence uit Nederland dé te kloppen favoriet. Andere landen die het heel goed doen in de lijstjes zijn Australië, Zweden, Zwitserland en Rusland. De kans dat de winnaar een van die vijf landen zal zijn, is groot: de bookmakers hebben het de laatste jaren zo kort voor de finale meestal bij het rechte eind.

‘Dat kind van Malta lijkt zo jong, is er geen minimumleeftijd om mee te doen?’

Die is er wel: je moet minstens zestien jaar zijn om deel te mogen nemen aan het Songfestival. En ja, Sandra Kim won het festival toen ze amper dertien was, maar toen bestond die regel nog niet. In totaal mogen er zes mensen op het podium staan per land, inclusief backing vocals. Michela Pace, de zangeres uit Malta, is overigens achttien jaar oud op het moment van publicatie.

‘Zingen die allemaal live?’

Alle stemmen moeten volledig live zijn, zowel van de artiesten in beeld als van de achtergrondzangers en -zangeressen die vaak buiten beeld staan. Elke valse noot die je hoort, is dus authentiek – maar dat geldt ook voor elke prachtige uithaal. Daar staat tegenover dat alle muziek op band staat: alle muziek die je hoort, is opgenomen. De instrumenten die je in sommige optredens terugziet, worden niet echt bespeeld.

‘Hoe is San Marino in de finale geraakt?’

San Marino plaatste zich in de eerste halve finale in de top tien en ging zo door naar de finale – in tegenstelling tot België, dat dus onder de door Italië omsingelde ministaat eindigde. Het exacte eindresultaat van de halve finales wordt pas na afloop van de finale vrijgegeven.

‘Ah maar wacht he, Australië doet mee? Dat ligt toch onmogelijk in die breedte- en lengtegraad?’

Dat klopt. Australië neemt sinds 2015 deel op uitnodiging van de eerder vermelde EBU, ondanks het feit dat het land aan geen van de twee voorwaarden voldoet om te mogen meedoen met het Songfestival. Een geldige of logische verklaring kunnen we hier niet geven. We kunnen wel melden dat Australië here to stay is: het land zal al zeker tot en met 2023 blijven deelnemen.

‘En als Australië wint, is het Songfestival dan daar volgend jaar?’

Neen. Het Songfestival zal niet plaatsvinden in Australië bij een zege van Kate Miller-Heidke. In dat geval zal de Australische omroep samenwerken met een Europese collega om het Songfestival te organiseren op geldig EBU-grondgebied. Welke collega dat is, is niet officieel geweten, al wordt gezegd dat het om de Duitse omroep zou gaan.

‘Gaat dat hier nog lang duren?’

Ja. De punten worden niet voor middernacht verwacht, en het officieel geplande einduur is 00.50 uur zondagnacht onze tijd. Maar verwacht wordt dat de uitzending zal uitlopen, en dat we het langste Songfestival ooit zullen krijgen. Het record staat nu op drie uur en 59 minuten, en werd vier jaar geleden gevestigd tijdens de finale in Wenen.

‘Nu zingen die ex-deelnemers elkaars liedjes? Waar is dat goed voor?’

Dat weet niemand. Zet je verstand op nul en geniet van de aparte versies van moderne klassiekers als HeroesDancing Lasha Tumbai en Fuego. Of vul de proviand nog eens aan. Dat moet ook gebeuren vanavond.

‘Madonna, wat doe dit daar nu in vredesnaam?’

Madonna wordt betaald door een miljonair om op het Songfestival twee liedjes te komen zingen. Het wordt gezien als een eer om een artieste met haar staat van dienst en bekendheid te gast te hebben in de uitzending. Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse artiest te gast is. Drie jaar geleden trad Justin Timberlake op. Hij bracht toen de wereldpremière van Can’t Stop the Feeling, dat daarop wereldwijd de hitlijsten domineerde. Zeg nog eens dat het Songfestival geen hits voortbrengt!

‘Waar komen al die punten nu vandaan?’ / ‘Waarom zeggen ze enkel de twaalf punten?’ / ‘Hoe, nu komen er nog punten?’ / ‘Hoe stemden de Belgische/Nederlandse kijkers dan?’

De puntentelling gebeurt in twee delen: in het eerste deel worden puntengevers uit alle 41 deelnemende landen van het Songfestival 2019 opgebeld, dus ook de landen die de finale niet haalden en sneuvelden in de halve finales. De puntengevers geven de resultaten van de vijfkoppige vakjury’s uit elk land. Om tijd te besparen lezen ze enkel nog de topscore van twaalf punten voor, terwijl de overige scores automatisch in beeld komen. Hun punten tellen mee voor vijftig procent van het totaal.

Nadien is er het tweede en laatste deel van de puntentelling. De presentatoren maken de punten van de publieksstemming bekend, die voor de overige vijftig procent meetelt. In plaats van alle landen opnieuw een voor een op te bellen, worden alle punten opgeteld en in bulk bekendgemaakt: als een bepaald land van alle andere stemmende landen samen pakweg 100 punten in totaal heeft gekregen, dan zullen de presentatoren die totaalscore van 100 punten in één klap bekendmaken.

Elk land geeft dus twee keer punten: zowel de vakjury als het stemmende publiek geven elk punten van een tot en met twaalf aan hun top tien, zonder negen en elf. Ruim de helft van de 26 landen in de finale krijgt dus telkens geen punten. Stemmen op het eigen land is niet toegestaan.

Vanaf dit jaar worden de punten van de publieksstemming gegeven op volgorde van de resultaten van de jurystemming. Het land dat bij de vakjury’s onderaan eindigde, zal als eerste zijn score krijgen van het publiek, ongeacht hoe groot het verschil in quotering kan zijn. Door de publieksscore van de winnaar van de jurystemming tot het einde te bewaren, blijft het tot op de allerlaatste seconde onduidelijk welk land wint, en overheerst de spanning.

Na afloop van de puntentelling, terwijl de winnaar wordt bekroond, verschijnen de publiekspunten per land kort op het tv-scherm: de Belgische kijkers zien enkel hun eigen punten, en dat voor elk land. Alle volledige uitslagen zijn na afloop van de finale terug te vinden op de officiële website van het Songfestival, en natuurlijk ook hier op Songfestival.be.

‘Nu gaat de winnaar nog eens zingen?’

Ja. Dat is al sinds het allereerste Songfestival 1956 een aloude traditie. Maar geen nood: hierna zit de uitzending erop en is het weer een goed jaar wachten tot de editie van 2020. Bedankt voor het kijken, en tot volgend jaar!

Advertentie