DSVS 2023

DSVS 2023

Finland – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Finland.

play

Arne

‘Mag Finland zich voorbereiden op een tweede overwinning? Als je het mij vraagt, is de kans meer dan reëel. Ben ik daar blij om? Allerminst. Noem mij gerust conservatief of gerust ouderwets, maar deze clowneske vertoning kan mij helemaal niet overtuigen. Vooral de eerste twee minuten zijn pure horror voor mijn – reeds licht aangetaste – oren. Naar het einde toe wordt Cha Cha Cha iets verteerbaarder, maar ook wel repetitief.

Dat de jury’s niets meer in de pap te brokken hebben tijdens de halve finales, zal ongetwijfeld in het voordeel spelen van Käärijä, een mix van de hulk en het michelinmannetje. Ik zie Finland met gemak de halve finale winnen en – net zoals in de Finse preselectie – een monsterscore binnenrijven van de televoting. Mijn sms gaat in elk geval naar een ander land. Een schrale 4/10 heb ik veil voor dit niemendalletje, sorry!’

Dennis

‘Cha Cha Cha! Wat een rollercoaster. Het nummer gaat van boven naar beneden en van links naar rechts. Alle kanten op dus. Mijn energielevel schiet gelijk omhoog, en dat bedoel ik niet negatief! Want Käärijä staat er en neemt je mee in zijn wereld. De act en zijn energie op het podium blijven je, net als het nummer, boeien. En net wanneer je denkt er klaar mee te zijn, komt de verrassing: een nieuwe, hele andere melodie. Nieuwe energie! En zelfs een heel poppy sound.

Ik zie dit goed scoren in Liverpool. In Finland, waar de preselectie uit goede nummers bestond en de meeste nummers uit deze selectie ook een goede score zouden kunnen behalen op het Eurovisiesongfestival, wist Käärijä een monsterscore te behalen bij de televoting. Een voorbode van wat we mogen verwachten van het stemmend thuispubliek in mei? Ik zie Europa ook stemmen op Cha Cha Cha en verwacht een mooie top vijf notering. 8/10’

Sven

‘Toen ik de eerste snippets hoorde en zag van de Finse inzending moest ik toch even de wenkbrauwen fronsen. Wat een carnavalesk gedoe! En hoe leg ik dat ook weer uit aan zij in mijn vriendenkring die geen fan zijn van het Songfestival? Toen ik het echter aandurfde om de volledige clip te bekijken, kwamen er bij mij toch meer endorfines vrij. Cha Cha Cha is verre van een muzikaal hoogstandje, maar Käärijä is heel innemend en sleurt je als kijker mee in zijn enthousiasme en de intensiteit van zijn optreden. Je voelt de adrenaline als het ware zelf door je lijf vloeien en de Cha Cha Cha blijft wel hangen. Ik hoor ergens wel wat recyclage van de beats van Satisfaction van Benny Benassi en ook de Noorse inzending van 2012.

Käärijä brengt sowieso iets helemaal anders dan de rest van het deelnemersveld in 2023 en dat zal hem geen windeieren leggen. Een te duchten outsider voor de overwinning. Mocht het uiteindelijk toch niets worden, dan kan zijn liedje zeker dienst doen als nummertje in de plaatselijke body pump en ook in een broeierige après-ski hut zie ik mensen wel wild tekeer gaan en een been meer of minder breken op de beats van Käärijä. Een knappe 8/10 voor energie en intensiteit.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 7,00/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australia

candidateflag

Croatia

candidateflag

Czech Republic

candidateflag

Estonia

candidateflag

Georgia

candidateflag

Iceland

candidateflag

Poland

candidateflag

Sweden

candidateflag

Switzerland

candidateflag

United Kingdom