DSVS 2023

DSVS 2023

Oekraïne – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Oekraïne.

play

Arne

‘Oekraïne stelt zelden tot nooit teleur op het Eurovisiesongfestival. Elk jaar opnieuw slagen ze erin iets origineels af te leveren. Mijn teleurstelling was dan ook groot toen ik Heart of Steel voor de eerste keer hoorde. Op zich geen barslecht nummer, maar het mist toch die typische Oekraïense toets. Het klinkt allemaal heel Amerikaans en gaat bovendien ook snel vervelen.

De heren van Tvorchi zijn – dankzij de overwinning van Kalush Orchestra – rechtstreeks geplaatst voor de finale en daarvoor mogen ze dankbaar zijn. De huidige toestand in Oekraïne zal hen ongetwijfeld ook nog wat sympathiepunten opleveren, maar het Stefania-effect hoeven we toch niet te verwachten. Een toppositie hangt dit jaar niet in de lucht. Ikzelf heb ook slechts 4 punten veil voor dit nummer. Oekraïne kan beter.’

Matty

‘Heart of Steel was het eerste nummer dat is uitgebracht voor dit Songfestival maar heeft gelukkig mijn hart teruggewonnen. De herwerkte versie heeft het nummer naar een hoger niveau getild en staat terecht in de grote finale in Liverpool. Tvorchi klinkt als duo heel goed samen en zijn vrij origineel qua sound dit jaar. Het zorgt ervoor dat dit goed blijft hangen en het nummer voorbij is voor je het weet. 

Ik vind het vooral geweldig hoe het nummer een mooie climax bereikt. Verder anticipeer ik niet op een nieuwe overwinning, maar mag Oekraine wel trots zijn op deze inzending. Ze zijn goed bezig met de keuzes van hun inzendingen. Tvorchi krijgt van mij een 7/10.’

Sven

‘Daar is Oekraïne, een van de succesvolste landen op het Songfestival en als ik me niet vergis ook het enige land van de hele Songfestivalschool dat nog nooit op het bankje van de halve finale bleef zitten, meestal eigenlijk geheel terecht. De winnaar van vorig jaar komt wat mij betreft ook dit jaar weer heel degelijk voor de dag met Tvorchi. Het nummer Heart of Steel en de sfeer die het uitademt zijn weer redelijk uniek: geen enkel ander land heeft een lied in dit genre dit jaar. 

Heel degelijk dus en ook een nummer dat niet echt verveelt, maar toch snap ik de hoge notering bij de bookmakers ervan niet helemaal (muzikaal dan niet althans). Oekraïne scoort altijd het best met eerder etnische inzendingen met veel identiteit en loyaliteit aan de eigen cultuur.

Kijk maar naar Shum en uiteraard Stefania en 1944. Net die Oekraïense touch en eigenzinnigheid mis ik in deze inzending. Het is allemaal nogal braafjes en commercieel, iets wat we niet zo gewoon zijn van de Oekraïners. Goede inzending zonder meer, wat mij betreft. 7/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 5,89/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches: