DSVS 2023

DSVS 2023

Spanje – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Spanje.

play

Dennis

‘Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen, nu ik de Spaanse inzending voor het aankomende Songfestival mag beoordelen. Er is namelijk een verschil tussen beoordelen op basis van kwaliteit en beoordelen op basis van persoonlijke smaak. Kwalitatief gezien: ik hoor dat Eaea goed in elkaar zit en zangeres Blanca Paloma levert hoogstaande zangkunsten af. Maar persoonlijk is dit niet mijn smaak. Ik vond dit zelfs één van de minste nummers uit de Spaanse preselectie.

Het nummer gaat voor mij ook te lang door, na een minuut heb ik het gevoel het volledige nummer wel gehoord te hebben en wil ik niet meer verder luisteren. Ondanks dat het nummer hoog bij de bookmakers scoort, weet ik nog zo net niet of het uiteindelijk ook hoog zal eindigen. Ik verwacht een mooie score vanuit de vakjury’s, maar betwijfel of het stemmend thuispubliek de telefoon zal pakken om op Spanje te stemmen. Voor mij een totaalscore van 4/10.’

Jonas

‘Wat ben ik blij dat ik wat tegengewicht kan bieden in deze zee van onvoldoendes. Blanca Paloma op het podium… Wat een moment, een werkelijke verademing. Kortom, wat een fantastische inzending! Ik was meteen verkocht toen de snippets voor Benidorm Fest midden december werden bekendgemaakt. Het optreden en haar stage presence maakten het alleen maar beter. Kippenvel, ik kan het niet anders beschrijven. Het nummer verveelt je verder voor geen seconde. Wanneer je denkt alles gehoord te hebben, volgt er plots een nieuwe twist of krachtige uithaal, iets waar een professionele jury alleen maar 12 punten voor kan, neen moet (!), geven. Ik kijk al uit naar de revamp en haar optreden in Liverpool, een podium dat trouwens op haar maat gemaakt lijkt te zijn.

De animo lijkt jammer genoeg niet al te groot zijn in het reguliere Songfestivalcircuit, opmerkelijk want een groot deel  schreeuwde vorig jaar nog moord en brand toen Tanxugueiras de voorronde verloor. ‘BLANCA PALOMA GANADORA!‘, schreeuw ik ondertussen al enkele maanden. Ondertussen kreeg ze serieuze concurrentie van een zekere Zweedse genaamd Loreen. Eén van de twee mag wat mij betreft de trofee mee naar huis nemen. Veel steun zal ik van mijn collega’s niet krijgen, dus ik reken op de moed van onze trouwe lezers om deze unieke inzending een mooi aantal punten toe te kennen. Laat ik alvast beginnen met een dikke 10/10.’

Philip

‘Spanje en het Songfestival, een beetje een lijdensweg. Spanje heeft in de loop der jaren heel wat pareltjes voortgebracht op het festival, maar dit jaar lukt hen dat jammer genoeg niet. Na de selectie van Chanel vorig jaar dacht ik dat Spanje eindelijk het licht had gezien en wist hoe ze zich terug moesten profileren op het festival. Maar toen kwam de tweede editie van Benidorm Fest en, net als de Vlaamse thuiskijker, is ook de Spaanse thuiskijker geen maatstaf voor wat het Europese publiek de dag van vandaag op het festivalpodium wil zien.

Ik vind het geweldig dat Spanje wil vasthouden aan de eigen taal en hun typisch Spaanse muziekstijl, dit nummer is daar geen goed voorbeeld van. Dat Blanca Paloma kan zingen staat buiten kijf, maar moet dat nu absoluut gebeuren met een nummer dat Spanje terugbrengt naar de Middeleeuwen? Nee, dank u. Laat Blanca maar ergens anders gaan roepen dan op het festivalpodium.

Het nummer is zo doordrongen van alles waar het Europese publiek Spanje nooit punten voor heeft toebedeeld dat ik dit ergens onderaan het klassement zie eindigen. Het is jammer, want net als België, had Spanje goed kunnen scoren op het festival als ze de juiste keuze gemaakt hadden tijdens hun nationale selectie. Met pijn in het hart, maar ik kan Spanje niet meer dan 2/10 geven.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 5,33/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches: