DSVS 2023

DSVS 2023

Griekenland – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Griekenland.

Jonas

Niet het soort inzending dat ik van Griekenland hoop te zien op het Eurovisiesongfestival. Soit, ik kan ze geen ongelijk geven dat ze voor een relatief veilige Engelstalige inzending gaan. Wanneer ze een klassieke Griekse inzending sturen, ik denk maar aan 2016 en 2018, worden ze – om onbegrijpelijke redenen – afgestraft. Begrijp mij niet verkeerd, What They Say is geen slechte poging, maar het is opnieuw een nummer dat passeert maar mij geen zin geeft om het nog een keer opnieuw te beluisteren. Het refrein blijft opvallend genoeg wel hangen.

Het valt nog af te wachten hoe de Grieken het optreden in elkaar steken. Dat is vorig jaar verrassend goed gelukt. Benieuwd of ze een even sterke staging in petto hebben. De jongeheer staat op dit moment op een 16de plaats in mijn top 37. Kwalificatie vanuit de tweede halve finale zal wel geen probleem worden voor Vernicos. Het zou mij zelfs niet verbazen als hij op donderdag 11 mei in de top 3 eindigt. Een eindklassering in de middenmoot, dat mag dus ook aan de linkerkant zijn, lijkt gerechtvaardigd. Vandaag krijgt hij een mooie 7/10.’

Matthias

‘Griekenland belandt volgens mij ook in de finale. Met een intimistische act zou Victor een groot deel van de aandacht op zich kunnen vestigen op het podium. Dit lied heeft volgens mij geen toeters en bellen nodig, al zal het als het effectief in de finale geraakt pas rond de vijftiende plaats eindigen. Mijn aandacht verslapt vrij snel. Het onderwerp van het lied lijkt – als ik de tekst zo lees – typisch iets waar een tiener mee bezig is. Met zijn lied wil hij degenen vieren die durven dromen en creëren, ondanks moeilijkheden.

Ik ben wel blij dat Victor zijn lied zelf geschreven heeft, alleen jammer dat dit alweer in het Engels is. Het zou geen vijf plaatsen verschil maken, maar in het Grieks had hij volgens mij wat extra punten kunnen krijgen. Het is alweer van 2018 geleden dat nog een Griekse deelnemer in de eigen landstaal zong. Als Griekenland dat volgend jaar wel doet en opnieuw met een door de artiest zelf geschreven lied, zou die in mijn top 10 kunnen eindigen, mits de melodie goed is. Dit jaar valt Griekenland buiten mijn top 10, al wil ik doordat Victor het zelf geschreven heeft, op amper zijn 14e, een punt meer geven dan ik in gedachten had. Zo krijgt hij van mij een 7/10.’

Sven

‘Niet slecht, maar vooral ook niet goed. Griekenland, zo’n land waarvan je elk jaar opnieuw vurig hoopt dat het weer eens de kaart van authenticiteit trekt en gewoon een ‘Griekse’ inzending stuurt, gaat dit jaar opnieuw voor een commercieel en flets Engelstalig nummer dat weinig identiteit uitstraalt. Je hoopt op een heerlijke portie Griekse yoghurt boordevol plaatselijke ingrediënten, maar als je het potje opentrekt, lijkt er gewoon een chemisch gemaakt brouwsel in te zitten, ergens machinaal bereid in een vergeten fabriek. Net terwijl de échte yoghurt juist zo lekker is, zonde toch!

Net als die chemisch gemaakte spullen, is het liedje op zich niet zo slecht gemaakt, maar het boeit me geen seconde en ontbreekt het aan smaak en pit. De zanger heeft een goede stem, maar het nummer vind ik gewoon grijs en saai. De televotende Grieken overal in Europa zullen Victor wel richting finale stemmen, maar ik vrees dat hij daarin toch een beetje zal verdwijnen in de massa, tenzij een indrukwekkende live performance en dito staging alsnog voor kippenvel zorgen. Een 5/10 voor de moeite.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 5,33/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australia

candidateflag

Croatia

candidateflag

Czech Republic

candidateflag

Estonia

candidateflag

Georgia

candidateflag

Iceland

candidateflag

Poland

candidateflag

Sweden

candidateflag

Switzerland

candidateflag

United Kingdom