DSVS 2023

DSVS 2023

Ierland – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Ierland.

play

Arne

‘Jaar op jaar hoop ik vurig dat de Ieren nog eens straf uit de hoek komen. Helaas ben ik jaar op jaar ook telkens weer teleurgesteld. Dat is in 2023 niet anders. We Are One is een leuk popdeuntje met een enorm hoog Coldplaygehalte, maar meer dan dat is het ook niet. En net dát nekt het land met het hoogste aantal zeges elk jaar opnieuw. Het nummer is simpelweg té gewoontjes en gedateerd. Nochtans begint het riedeltje veelbelovend, maar al vrij vlug kabbelt het gewoon verder.

Ik mis dus wederom peper en zout bij de Ierse inzending. We Are One hoor ik heel graag terug tijdens het aanschuiven in een dinsdagochtendfile op de E403, maar in Liverpool zie ik het helaas roemloos ten onder gaan. Een finaleplaats voor de jongens van Wild Youth lijkt me dan ook zo goed als uitgesloten. 6/10.’

Dennis

‘De eerste tonen van Wild Youth’s We Are One doen me denken aan Coldplay’s Every Teardrop is a Waterfall. Dit nummer werd uitgebracht in 2011 en het feit dat dat meer dan tien jaar geleden is omschrijft precies mijn mening over de Ierse inzending: het is niet slecht, maar zeker niet origineel. Ik heb het gevoel dat ik de opbouw van het nummer, de manier waarop het refrein wordt gezongen en de boodschap al veel vaker heb gehoord. Het doet ergens ook wel een beetje denken aan One Direction en zou zo’n jaar of tien geleden niet hebben misstaan op het Eurovisiesongfestival.

Ierland stuurt een kwalitatief voldoende nummer naar Liverpool, maar scoort vanwege de ontbrekende originaliteit in mijn persoonlijke beoordeling maar net een voldoende. Ik vrees dat de Ieren in de sterke eerste halve finale niet genoeg zullen opvallen waardoor ze de finale voor de vierde keer op rij opnieuw niet gaan bereiken. 5/10.’

Jasper

‘Dat ik de Ierse inzending nog zo slecht niet vind. Dat is mijn conclusie na het beluisteren van We Are One. Als de Ieren al overeind blijven … Dat wil iets zeggen over de klas van 2023. Wild Youth brengt ook naar mijn mening een doorslagje van een Coldplayliedje, maar wel van het soort dat blijft hangen. Daar zorgt de langgerekte ‘We Are One’ in het refrein voor. Ierland moet aan de bak in de toch wel sterkere halve finale. Geen makkelijke opdracht! Want de zang is bij momenten aan de zwakkere kant. Dus heren, neem die op de achtergrond verstopte dames uit jullie ouderwetse voorronde mee naar Liverpool.

Daar aangekomen zullen de jongens ook moeten werken aan de act. Ik wil geen kleine showcase, maar een groot liveoptreden zoals Måneskin dat deed in Rotterdam. Al is dat waarschijnlijk teveel gevraagd. Het is en blijft Ierland. Ik gun deze band een plekje in de finale, maar dat zullen ze niet cadeau krijgen. Daarvoor is deze inzending in zijn totaliteit dan weer ‘te Iers’. Lees: te veel willen maar niet kunnen. 6/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 5,89/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australia

candidateflag

Croatia

candidateflag

Czech Republic

candidateflag

Estonia

candidateflag

Georgia

candidateflag

Iceland

candidateflag

Poland

candidateflag

Sweden

candidateflag

Switzerland

candidateflag

United Kingdom