DSVS 2023

DSVS 2023

Italië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Italië.

play

Dennis

‘De door Italië ingezonden nummers van de afgelopen jaren waren niet altijd mijn smaak, maar kwalitatief zijn de Italiaanse inzendingen meestal wel in orde. Dit jaar is dit geen uitzondering. Marco Mengoni is een meer dan prima zanger en Due vite is een mooi nummer. Ik was vooral heel erg benieuwd hoe de versie vanuit de Italiaanse preselectie zou klinken in de drie minuten versie, zoals deze is toegestaan op het Songfestival.

Ik ben verrast, de verkorte versie van het nummer vind ik erg mooi en ondanks dat ik geen idee heb waar Marco over zingt, mijn Italiaans is niet zo goed, voel ik emotie in het nummer. Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik het nummer meerdere keren moest horen voor het ook daadwerkelijk bleef hangen. Dat is voor mij geen goed teken. Vandaar geen topscore maar wel een ruime voldoende voor Italië: 7/10.’

Matty

‘Wow, gewoon wow … Ik had echt kippenvel bij de eerste keer luisteren naar dit nummer. Italië stelt alweer niet teleur met een powerballad die je raakt en onder je huid kruipt. Live heeft het zelfs nog meer effect dan de studioversie. Dit was meteen goed te zien tijdens de live finale van Sanremo. Marco zijn stem neemt je mee door zijn emotioneel landschap met een prachtige melodie. 

Due Vite zit gelukkig reeds bij de Big 5, waardoor de andere kandidaten van de halve finales toch weer geruster mogen zijn van een plekje in de finale, want dit nummer zal scoren en mag zeker wel een potentiële winnaar genoemd worden. Gelukkig is het er ook eentje dat niet enkel gehoord maar ook gezien mag worden! Hij krijgt van mij een verdiende 8/10.’

Philip

‘Italië: het land dat nagenoeg nooit teleurstelt op het Songfestival. Die eer valt het ook dit jaar weer te beurt. Marco Mengoni is terug en hoe! Voor mij is dit de mooiste inzending van het jaar. Op de studioversie hoor je een mooi luisternummer, maar wie de zanger live bezig heeft gezien op het Festival van Sanremo weet dat hij het nummer naar zo’n hoog niveau tilt dat je er gewoonweg emotioneel van wordt.

De oorspronkelijke versie van het nummer was te lang voor het festival, dus de zanger heeft er een 3-minuten versie van moeten maken om aan de festivalregels te voldoen. Dat doet echter niets af aan de kwaliteit van dit meesterstuk. Moeiteloos zingt Marco dit de hemel in, en naar goede gewoonte zal dit ook de hoogste regionen van de puntentabel bereiken. Qua nummers op het festival zou Italië nagenoeg elk jaar mogen winnen wat mij betreft en dat is ook dit jaar niet anders. Dit is het enige nummer dat van mij een 10/10 krijgt en dus ook bovenaan in mijn klassement staat.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 8,67/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches: