DSVS 2023

DSVS 2023

Portugal – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Portugal.

play

Arne

‘Artiesten die trouw blijven aan hun moedertaal hebben bij mij altijd een streepje voor. En dat doen de Portugezen, op een enkele uitzondering na, elk jaar opnieuw. Ik kan Ai coração van de blonde Mimicat dan ook ten zeerste appreciëren. Het nummer doet je meteen zin krijgen om een citytrip naar Lissabon te boeken en te genieten van de ondergaande zon op de Praça do Comércio.

Als een dominante meesteres neemt Mimicat je vanaf de eerste seconde mee in haar wereld en blijf je drie minuten lang gefascineerd kijken naar het schouwspel. Strakke act en hoedje af voor het camerawerk. De setting doet mij met heimwee terugdenken aan Wonderland van La Sakhra. Ik hoop dan ook dat de act netjes gecopypasted wordt op het grote podium in Liverpool. Heel graag zie ik Portugal terug in de finale op zaterdag en het zou me sterk verbazen mocht dat niet het geval zijn. Een welverdiende 7/10 voor Mimicat.’

Philip

Wat een verademing is Portugal tussen de vele middelmatige nummers van dit jaar. Een zalig nummer vind ik dit. Portugal heeft, vind ik persoonlijk, de laatste jaren vaak de verkeerde keuze gemaakt, maar dit jaar gooien ze het duidelijk over een andere boeg. Vanaf de eerste noot grijpt dit nummer je aandacht en laat die niet meer los. Mimicat heeft daarbovenop nog eens de presence en de energie om je drie minuten lang mee te nemen in haar verhaal.

Het nummer is fris, eigentijds en klassiek tegelijk. Het siert Portugal ook dat ze het steevast in de eigen taal doen op het festival. Mag dit nummer naar de finale, absoluut. Mag het daar ook hoog eindigen? Nog een grotere JA. Portugal krijgt van mij 9/10.’

Sven

‘Ah, Portugal! Wat hou ik van het land en de taal die de mensen er spreken. Heel blij dus dat Portugal, helaas als een van de weinige landen, redelijk consistent trouw blijft aan de moedertaal op het Songfestival, ook dit jaar weer. Ik kan deze inzending best smaken, zeker mede door de taalkeuze. De zangeres is heel overtuigend en ik geloof elk woord dat ze zingt, ook al begrijp ik er niets van. Voor geloofwaardigheid alleen al krijgt Portugal goede punten van mijn kant.

Tussen de gewoonlijke commerciële, Engelstalige pop die we elk jaar in overvloed terugzien op het Songfestival, vind ik dit nummer best een verademing. Wat mij betreft mag Portugal naar de finale. Nog een extra noot: ik zie vaak lookalikes. Tijdens haar optreden in de finale van de Portugese voorronde zag ik van ver soms gezichtstrekken van Ella Leyers op het gezicht van Mimicat. Een oerdegelijke 7/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 7/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australia

candidateflag

Croatia

candidateflag

Czech Republic

candidateflag

Estonia

candidateflag

Georgia

candidateflag

Iceland

candidateflag

Poland

candidateflag

Sweden

candidateflag

Switzerland

candidateflag

United Kingdom