DSVS 2023

DSVS 2023

Tsjechië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Tsjechië.

play

Dennis

‘Op het eerste gehoor is My Sister’s Crown een prima nummer. Een inzending als dit wil ik elke editie van het Songfestival horen. Een voor mij vreemde taal, in dit geval meerdere vreemde talen, en een refrein dat na de eerste keer luisteren al in je hoofd blijft hangen.

Toch mis ik iets. Het nummer kan me nergens echt helemaal overtuigen. Het refrein is prima, maar de coupletten spreken mij minder aan. Het rapgedeelte is een gemiste kans, het lijkt meer op het snel opnoemen van woorden dan op een vloeiende rap. Doordat het nummer wel een hoog Songfestivalgehalte en een sterk refrein heeft, scoort het nummer voor mij een voldoende. 6/10.’

Jonathan

My Sister’s Crown viel op in de Tsjechische preselectie door het enige competente lied te zijn in het zwakke deelnemersveld. Pas nadien zag ik in dat het ook daadwerkelijk een sterke song is op eigen kracht. De intelligente structuur grijpt je vanaf de eerste seconde bij je nekvel en laat je niet meer los tot aan het einde – of je het nu wil of niet.

Perfect is het lied niet. Er wordt iets te kwistig met talen en ritmes gegoocheld en naar het einde toe verliest het lied wat momentum. Ik kan ook niet zeggen dat ik fan ben van de videoclip en hoop dat ze geen voorbode is voor wat we in Liverpool mogen verwachten. Maar globaal gezien steekt Tsjechië dit jaar behoorlijk boven het maaiveld uit. Dat beloon ik graag met een 8/10.’

Philip

‘Een geweldige videoclip, die van het eerste moment mijn aandacht trok. Zo ben ik aan My Sister’s Crown begonnen. Ondertussen staat het in mijn Spotify playlist en daardoor is mijn oorspronkelijke enthousiasme over het nummer wat weggeëbd. Ik skip het ook steeds vaker omdat het zonder de hypnotiserende beelden van de clip mij te agressief overkomt. Is het daarom een slecht nummer? Zeker niet. 

Vesna speelt heel goed in op de actuele wereldwijde crisis met een nummer dat goed opgebouwd is, speelt met verschillende talen en authentiek blijft.  Ik ben heel benieuwd hoe deze act visueel gebracht zal worden in Liverpool. De halve finale moet dit jaar voor Tsjechië te overleven zijn en eens in de finale verwacht ik dat het nummer veel sympathiestemmen uit Oekraïne en het voormalige Oostblok zal krijgen. Van mij krijgt Vesna alvast een 7/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 7,11/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australia

candidateflag

Croatia

candidateflag

Czech Republic

candidateflag

Estonia

candidateflag

Georgia

candidateflag

Iceland

candidateflag

Poland

candidateflag

Sweden

candidateflag

Switzerland

candidateflag

United Kingdom