DSVS 2023

DSVS 2023

Zweden – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Zweden.

play

Jasper

‘Daar is Loreen weer. Zij die je keer op keer het gevoel geeft in een met giftige orchideeën overwoekerde grot te wonen in een donker Zweeds bos. Loreen komt soms van ver, y’all. Van 2012 om precies te zijn. Want ze lijkt een one trick pony. Maar wel een raspaard dat goed getraind is. Want net als bij Euphoria maakt Loreen het opnieuw interessant. Ik noem haar optreden drie intense minuten. Maar, beste lezer, moet we nu een nummer beoordelen of een act? Want als je puur naar Tattoo als nummer luistert, hoor je niets speciaals. De tekst is zelfs niet eens hoogstaand. Daar zijn de Italianen nu eenmaal beter in.

Maar was Euphoria oh zo baanbrekend? Helemaal niet. Maar dat nummer knalde op het juiste moment, in het juiste Songfestivaljaar. Het Eurovisiesongfestival draait al lang niet meer alleen om het nummer. Net dat aspect van de liedjeswedstrijd maakt Zweden een grote favoriet voor de winst. Want ik vraag me af welke andere artiesten, in dit toch wel mager jaar, op drie minuten zo’n impact zullen hebben. Het totaalpakket klopt bij Loreen: de zang is sterk, de act is ongezien en het nummer is … goed genoeg. Wat je niet kan zeggen over Loreens dictie. Dat er maar snel een logopedist afzakt naar die Zweedse grot. 9/10’

Matthias

‘De vraag is niet of we naar Zweden gaan in 2024, maar naar waar in Zweden. Het Zweedse lied is naar mijn idee het enige lied dit jaar dat een vibe heeft die ‘winnaar’ roept. Het lied van onder andere de hand van Thomas G:son is mogelijk weer een voorbeeld van ‘beter goed gepikt dan slecht bedacht’. De intro doet heel sterk denken aan een ander lied dat ik nog niet kende en bij de zanglijn denk ik dat Loreen ineens The Winner Takes It All gaat beginnen zingen. Tegenwoordig wordt dat met een modern woord soms sample genoemd en kan dat gezien worden als eerbetoon aan een andere artiest, al is daar dan wel toestemming voor nodig. De vraag is of dat gebeurd is en we weten dat G:son niet vies is van wat plagiaat, luister maar naar Listen To Your Heartbeat.

Desondanks weet het team rond Loreen de ingrediënten op die manier bij elkaar te gooien dat er een lied uit komt dat blijft hangen. Een klassieker zal dit over twintig jaar vermoed ik niet genoemd worden, maar dit jaar steekt het lied er bovenuit, met daarnaast enkele outsiders. Alleen durf ik niet met zekerheid zeggen of een andere artiest dan Loreen met dit lied ook favoriet zou zijn. Het voordeel van een nieuwe Zweedse winst is dat we weten dat de organisatie volgend jaar soepel zal verlopen en de shows goed zijn. Omdat dit lied blijft hangen en omdat de act in orde is, geef ik Zweden dit jaar 9/10.’

Sven

‘Tot spijt van wie het benijdt, maar Loreen is toch mijn absolute favoriet van dit jaar. Op vele fora en community channels is er redelijk wat te doen geweest rond de keuze van de Zweden om Loreen met Tattoo naar Liverpool te sturen, maar ik vind het niet meer dan terecht. Goede opbouw en beat, verzorgde arty en mysterieuze act en intense pathos die je de volle drie minuten bij de keel grijpt. Ik geloof Loreens verdriet van bij het begin tot het einde en de spanning van het lied is goed opgebouwd, met krachtige uithalen op het einde. Als luisteraar en kijker voel je je als het ware geroepen om die figuurlijke tattoo vol hartzeer zo snel mogelijk te helpen verwijderen. You hate her or you love her, maar ik hou van de persoonlijkheid van de zangeres. Ze heeft een bepaalde eigenzinnigheid en blijft na al die jaren Songfestivalbekendheid nog steeds een enigma voor mij. Waarom zouden we artiesten ook geen extra punten mogen geven omwille van hun unieke persoonlijkheid? Hoewel ik niet zo overtuigd ben als de bookmakers dat ze effectief zal winnen in Liverpool, wint ze voor mij alvast. Haar liedje is nu al stuck on my Spotify repeat list like a tattoo. Een 10/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 9,11/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australia

candidateflag

Croatia

candidateflag

Czech Republic

candidateflag

Estonia

candidateflag

Georgia

candidateflag

Iceland

candidateflag

Poland

candidateflag

Sweden

candidateflag

Switzerland

candidateflag

United Kingdom