Algemeen
Belgische voorrondes: ken je deze hits nog?
Belgische voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Kijkplezier voor de een, ergernis en een flauw niveau voor de ander. De preselecties kwamen er in verschillende methodes, concepten en tv-formats. Tijd om dat allemaal eens te herbeleven in ons boek 65 jaar België op het Songfestival. Bestel alvast jouw exemplaar en krijg hieronder een voorsmaakje. Want naast een uitgebreide geschiedenissectie van het grote Songfestival, lees je in dit unieke boek ook de historiek van onze Belgische voorrondes. Niet alleen met tekst en uitleg, maar ook via puntentabellen en foto’s.
Onze voorrondes, of het nu via Canzonissima of Eurosong was, leverden in het verleden vaak hits op. En dat zonder de selectie en bijgevolg het ticket voor het Songfestival te winnen. Deze hits werden één voor één gelanceerd dankzij onze voorrondes. Ken je ze nog?
Bart Herman – Ik ga dood aan jou (Eurosong 1993)
De selectie van 1993 bracht heel wat succes voor verschillende deelnemers. Toch bestaat er geen twijfel dat deze Bart Herman met de grootste hit gaan lopen is. Het succes was zo groot dat Bart nooit een grotere hit heeft gehad. De pakkende ballade Ik ga dood aan jou eindigde op de tweede plaats in de derde halve finale. In de finale van Eurosong 1993 kwam Herman ‘pas’ op de zesde plaats terecht.
Leopold 3 – Vergeet-mij-nietje (Eurosong 1993)
We blijven in 1993. Twee plaatsen hoger strandden de jongens van Leopold 3. Dankzij Eurosong mogen Eric Goossens, Stefan Wuyts en Pat Krimson inzending Vergeet-mij-nietje tot een van hun grootste hits rekenen. Goed voor een nummer één in de Vlaamse top 10. In 2010 kwam er een reünie van de groep en wees maar zeker dat hun lied van 1993 nog even populair bleek.
2 Fabiola – She’s After my Piano (Eurosong 2014)
Pat Krimson kwam natuurlijk terug in 2014. Met 2 Fabiola, toen nog featuring Loredana. De Vlaamse preselectie moest 2 Fabiola weer volledig op de kaart zetten. En of dat gelukt is! Het was zelfs niet nodig om de finale van Eurosong 2014 te halen. Vrolijk deuntje She’s After my Piano werd dé hit van onze voorronde. Met de Zomerhit 2014 van Radio 2 als absolute bekroning. De featuring is ondertussen verdwenen, want Pat en Loredana zijn een koppel.
Elsie Moraïs – Amoré Loco (Eurosong 2004)
Tien jaar eerder groeide Amoré Loco uit tot een populaire zomerhit. Al leek Elsie (foto) met haar berenmuts eerder tuk op de winter. Ze won haar halve finale en werd vierde in de finale. De voorronde lanceerde haar carrière. De Vlamingen hielden van haar zwoele en exotische deuntjes. Spijtig genoeg heeft dat niet lang geduurd. Haar broer Nelson, in 2004 in het koortje van zijn zus, is populairder geworden. Met twee deelnames aan Eurosong (2008 en 2014) als hoogtepunten.
Wim De Craene – Kristien (Eurosong 1983)
De finale van Eurosong 1983 eindigde zo chaotisch dat velen dit vergeten zijn. Kleinkunstzanger Wim De Craene, die jammer genoeg pas na zijn dood meer erkenning kreeg, bracht voor het publiek Kristien. Achteraf genoemd als een van zijn muzikale pareltjes. Het lied verscheen achteraf nog op zijn verzamelalbums en in de Topcollectie van Radio 2. Zo bracht Wim het in de voorronde:
Ann Christy – Dag vreemde man (Canzonissima 1971)
Ja ja, deze absolute Nederlandstalige klassieker was een potentiële inzending voor het Eurovisiesongfestival. Nicole & Hugo staken daar een stokje voor. Zij wonnen namelijk de selectie van 1971, Ann werd tweede. ‘Dag vreemde man, man van m’n dromen. Jij vreemde man, je komt en gaat. Dag vreemde man, de tijd zal komen. Dan zeg ik ‘stop, het is te laat’, iedereen heeft de tekst wel al eens gehoord. Misschien wel het populairste nummer van wijlen Ann Christy.
Micha Marah – Tamboerke (Canzonissima 1971)
Desondanks dat Canzonissima 1971 een vreemd en ingewikkeld concept had, leverde het toch drie grote hits op. Vier als je de winnaar meetelt. Nog maar zeventien was Micha Marah toen ze haar eerste grote hit beet had: Tamboerke. Met haar majorette hoed, gladde laarsjes en opvallende verschijning maakte ze indruk in de voorronde. Het lied zingt ze nog graag, haar uiteindelijk Songfestivalliedje daarentegen …
Johnny White – Verloren hart verloren droom (Canzonissima 1971)
Een van de deelnemers aan The Voice Senior 2019 op VTM scoorde met deze klassieker van wijlen Johnny White. Hij werd derde, ook al in het gezegende jaar 1971. Het Songfestival haalde hij nooit, maar zijn poging van toen werd zijn allergrootste hit. Het lied staat hoog in de lijstjes van liefhebbers van de Vlaamse klassiekers.
Clouseau – Anne (Eurosong 1989)
Koen & Kris Wauters waren samen met hun andere groepsleden naar Eurosong gekomen om te winnen. ‘Anne als ik jou zie ben ik niet meer bij te sturen. Anne die momenten zouden eeuwig moeten blijven duren’, zelfs de grootste droogstoppel heeft de legendarische tekst al eens meegebruld. Een vrouw was toen populairder: ene Ingeborg! Ze stak de jongens de loef af. Clouseau werd tweede. En Anne? Dat werd één van dé hits van de groep. Allemaal dankzij onze voorronde.
K3 – Heyah Mamma (Eurosong 1999)
De toen nog onbekende, maar guitige meisjes van K3 hoopten in de voetsporen van Dana International, de winnares van 1998, te treden. Helaas. Maar wat maakt het uit? Zelfs de vernietigende commentaar van Marcel Vanthilt (die profetische woorden uitsprak!) kon het hitsucces van hun liedje Heyah Mamma niet stoppen. De eerste doorbraak in Nederland, nummer twee en 25 weken in dé lijst van Ultratop … K3 was binnen!
Natalia – Higher than the Sun (Eurosong 2004)
Vele fans zouden een moord plegen om Natalia op het Songfestival te krijgen. In 2004, bij het begin van haar carrière, was het bijna van dat! Als Xandee er niet was geweest … Jurylid André Vermeulen vond het kleedje van Natalia niet leuk, de zangeres zelf vond haar deelname ook niet heel prettig. Hoe dan ook: haar liedje werd één van haar grootste hits en de zangeres blijft het populaire lied zingen tijdens haar concerten.
Ontdek alle geschiedenis van onze Belgische voorrondes
Nieuwsgierig naar meer hits? Via deze link schaf je een exemplaar aan van het boek 65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen. Ons boek is het allereerste volledige naslagwerk met alle informatie over onze voorrondes én ons land op het Eurovisiesongfestival. Herbeleef 1987, 2004 of een ander jaar. Of verrijk jezelf met kennis over onze interne keuzes. Dit boek wil je hebben!