Roemenië

ROEMENIE

Udo duikt op in Roemeense voorronde

Zanger en componist Udo gooit zich voor de Roemeense leeuwen: hij is de componist van een van de zestig (!) deelnemende songs aan de groots opgezette voorronde, waarin ook enkele andere bekende namen opduiken.

Udo Mechels (foto) nam in 2014 deel aan de Belgische Eurosong, waar hij in 2014 zesde en laatste finishte in de finale met zijn song Hero (In Flanders Fields). Volgend jaar staat hij als componist aan de meet in Selecţia Naţională, de nationale finale in Roemenië. Die zal maar liefst zestig inzendingen bevatten. Van de 72 inzendingen werden er slechts twaalf afgewezen door een jury, en alle anderen mogen zich opmaken voor een van de liveshows.

De Roemeense voorronde wordt Melodifestivalen-gewijs doorheen het hele land gehouden over verschillende uitzendingen heen. In elke show komen twaalf songs, die worden beoordeeld door een vakjury. De top drie van elke uitzending gaat naar de finale in Boekarest, die gepland staat voor zaterdag 25 februari. Uit de vijftien finalisten kiezen dan enkel de Roemeense kijkers de kandidaat voor Lissabon. Je kan alle liedjes beluisteren via deze website. Udo werkte trouwens mee aan liedje Fly.

Voor de volledige deelnemerslijst verwijzen we je door naar de officiële Roemeense Songfestivalwebsite, maar uiteraard pikken we er hier de interessantste namen uit. Naast Udo waagt ook Ovi (2010 & 2014) zijn kans louter als componist, en ook Ovidiu Anton, die in 2016 de voorronde won maar toch niet kon deelnemen wegens geldproblemen bij omroep TVR, heeft een liedje neergepend. Ex-deelnemers die als artiest hun kans wagen zijn – opnieuw – Mihai (2006) én Alex Florea (2017). Hij werd in Kiev zevende met Yodel It!, in duet met zangeres Ilinca. Zij is een van de vijf juryleden die de finalisten mag bepalen tijdens de halve finales van de Roemeense voorronde voor 2018.