Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Vanavond: 2e halve finale Songfestival 2021

Vanavond vanaf 21.00 uur stipt vindt vanuit de Ahoy in Rotterdam de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival plaats. Zeventien landen nemen deel en strijden om de laatste tien plekken in de grote finale, overmorgen. Nederland staat als gastland automatisch in die finale.

De liveshow vanavond wordt op gang getrapt door Forward Unlimited, een act van danser Redo en zangeres Eefje de Visser, wier album Bitterzoet vorig jaar bovenaan de albumlijst van de Vlaamse Ultratop prijkte. Nadien treden de zeventien deelnemende kandidaten uit evenveel landen aan. Senhit uit San Marino trapt de avond op gang, het Deense duo Fyr & Flamme sluit af. Als gastoptreden is er opnieuw een gelegenheidsduo: balletdanser Ahmad Joudeh en BMX’er Dez Maarsen brengen de act Close Encounter of a Special Kind.

Voorbeschouwingen

De presentatie is, zowel vanavond als tijdens de eerste halve finale van eergisteren en de finale van aanstaande zaterdag, in handen van het kwartet Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Nikkie de Jager en Jan Smit. Op Eén wordt de uitzending naar goede gewoonte becommentarieerd door Peter Van de Veire, en vanaf 20.35 uur voorafgegaan door Songfestival Ahoy!, waarin we zien hoe bekende Songfestivalfans, samen met vrienden of huisgenoten, de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival vanuit hun eigen cocon beleefden. Bij NPO1 voorzien Cornald Maas en Sander Lantinga tekst en uitleg en brengen Rik van de Westelaken en zijn uitgenodigde gasten vanaf 20.30 uur een voorbeschouwing.

De uitslag wordt bepaald door vijfkoppige vakjury’s en stemmende kijkers in alle zeventien deelnemende landen, evenals in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Per land kennen de jury en het publiek apart punten van een tot twaalf toe aan hun top tien. De tien landen met de hoogste totaalscores plaatsen zich voor de finale nu zaterdag. Aan het einde van de halve finale, iets voor 23.00 uur, maken de presentatoren de tien gelukkigen op willekeurige volgorde bekend. De exacte uitslag wordt pas na afloop van de finale bekendgemaakt.

Startvolgorde

Na afloop van de halve finale vindt een persconferentie voor de tien finalisten plaats. Daar loten ze willekeurig in welke helft van de finale ze zaterdag zullen aantreden. De exacte startpositie van de finale wordt vannacht bepaald en vrijgegeven door de producenten van het Songfestival. Eerder bepaalden zij ook al de volgorde van de halve finales, met de bedoeling een zo divers mogelijke show te creëren en gelijkaardige songs te scheiden.

De landen van vanavond vind je hieronder op startvolgorde terug:

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021 en neemt nu zaterdag deel aan de finale in Rotterdam. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie