Rotterdam 2021
Liveblog – Rotterdam Live – Repetitiedag #6 (Donderdag 13 mei)
Welkom bij ons liveblog over de repetities voor het Eurovisiesongfestival 2021. Songfestival.be is ook dit jaar weer op de eerste rij om je zo snel en kwalitatief mogelijk alle nieuwtjes te brengen over het reilen en zeilen op het Songfestivalpodium in de Ahoy in Rotterdam. Vandaag repeteren de landen van de eerste helft van de tweede halve finale, voor de tweede keer, en de landen van de Grote Vijf en gastland Nederland, voor de eerste keer.
Malta
Destiny heeft de kritiek op haar eerste outfit niet naast zich neergelegd. Ze draagt nog steeds dezelfde roze laarzen, en dit maal zakken ze niet af, maar de roze maillot is vervangen door een kort zilverkleurig jurkje met vleermuismouwen. In het totaalplaatje komt dit beter over. De zangeres valt nu op tussen haar achtergrondkoor en het geheel krijgt plots veel meer visuele kracht. Zoals steeds geeft Destiny het beste van zichzelf en bewijst nog maar eens dat ze een van de beste zangeressen van dit festival is. De camerastandpunten zijn bijgestuurd en zorgen ervoor dat Destiny meer uit de verf komt. Maar mogelijk wringt daar ook het schoentje. Ondanks de geweldige zang, is ze niet de beste danseres en dat zie je ook op het scherm. De armbewegingen blijven ongemakkelijk en de danspasjes ondermaats. Al bij al een betere beurt voor Malta, maar of het voldoende gaat zijn voor de eindzege op zaterdag 22 mei zal de toekomst uitwijzen.
San Marino
Senhit heeft eigenlijk niets aan haar act gewijzigd, met uitzondering van het masker van de eerste repetitie. Ze draagt dat nog steeds, maar de afbeelding van heiligen zijn vervangen door vraagtekens, foto’s en de naam Flo Rida. Als ze na de eerste strofe naar het publiek in de arena begint te roepen vraagt ze deze keer ook of ze uitkijken naar de komst van de zanger. Voorlopig is hij er nog niet, de tweede repetitie wordt ook dit keer professioneel opgevangen door zijn stand-in. De act is verder niet gewijzigd en Senhit zet opnieuw een goede vocale prestatie neer. San Marino is klaar om zijn beste resultaat ooit op het festival in de wacht te slepen.
Estland
Geen verrassingen voor Estland. Uku is goed bij stem vandaag en doet wat van hem verwacht wordt. Geen danspasjes, geen wandelingen over het podium, de zanger staat in zijn blauwe decor mooi te wezen. De achtergrondbeelden die gebruikt worden doen te veel denken aan de Arcade videoclip van Duncan Laurence. Jammer genoeg is zijn nummer niet zo krachtig als dat van de Nederlander en het is nog maar de vraag of Uku vanuit deze tweede startpositie de halve finale zal overleven. Een mooi visueel plaatje maar een weinig beklijvende muzikale indruk.
Tsjechië
Benny Cristo draagt vandaag een bril, dat is zowat de belangrijkste wijziging ten opzichte van zijn eerste repetitiedag. Net zoals bij die eerste doorloop twee dagen geleden komt de zanger nog steeds wat energieloos over. Ondanks zijn vele danspasjes en interactie met zijn dansers lijkt hij er geen zin in te hebben. Vocaal zit dit nog steeds niet goed en door de vele dansmoves is hij op het einde van het nummer buiten adem. Hij hijgt hierdoor in de microfoon en zingen gaat hem dan helemaal niet meer af. Als de zanger zich niet herpakt voor de live shows van volgende week zal het nog te betwijfelen zijn of Tsjecië dit jaar de finale haalt.
Tijdens de derde doorloop vandaag is zijn bril verdwenen, verwachting is dan ook dat hij die volgende week niet zal dragen tijdens de live shows.
Griekenland
Stefania straalt zelfzekerheid uit en kijkt daardoor met zoveel vertrowen de camera in dat ze alle aandacht opeist. Je zou bijna vergeten om naar haar nummer en zang te luisteren. Vocaal bewijst de zangeres zich vandaag weer. De combinatie van haar zangtalenten, uitstraling en podiumpresence geeft haar een grote voorsprong op vele andere acts die hier worden neergezet. De zangeres heeft de afgelopen dagen duidelijk geoefend op de staging en brengt de routine vandaag veel overtuigender en minder krampachtig dan twee dagen geleden. Een meer dan goede tweede repetitiedag voor Griekenland.
Oostenrijk
Vincent Bueno is een van de betere mannelijke zangers dit jaar, en dat bewijst hij ook tijdens deze repetitie. Hij brengt het nummer met kracht en overtuiging. Het lijkt er wel op dat hij zich nog een klein beetje inhoudt tijdens sommige stukken van het nummer, maar je merkt nu al dat hij indruk gaat maken op de vakjury. Visueel zijn er geen grote veranderingen op te merken met uitzondering van wat gewijzigde camerstandpunten. De relatieve eenvoudige belichting geeft het optreden een intieme sfeer en tilt het geheel naar een hoger niveau. Volgens de bookmakers zou dit nummer de finale net niet halen, maar na deze repetitie wordt dat standpunt vermoedelijk wel bijgesteld.
Polen
Daar waar Oostenrijk net nog uitblonk in vocale capaciteiten doet Polen net het omgekeerde. Rafal is niet de beste zanger van deze wedstrijd en laat dat vandaag nog maar eens blijken. Je hoort hoofdzakelijk de opgenomen achtergrondzangers. Dat is misschien maar goed ook, want als hij daar dan toch eens bovenuit komt, klinkt het niet echt zuiver. Het vele dansen doet hem daarbij ook de das om want tegen het einde van het nummer is hij zo buiten adem dat hij amper nog een noot haalt. Aan de act ook dit keer geen grote wijzigingen. Camerstandpunten zijn licht gewijzigd. Belichting en videoprojecties zijn dezelfde. De verwijzing naar de Poolse hoofdstad staat nog steeds een groot deel van het nummer prominent in beeld, al weet niemand waarom dat nodig is. Tijdens deze repetitie oefent Rafal afwisselend met bril en zonder, en alhoewel het een beetje bizar is om binnen een zonnebril te dragen, gaat de kijker gelukkiger zijn als hij die niet afzet.
Moldavië
Natalia Gordienko heeft er vandaag duidelijk veel meer zin in dan tijdens haar eerste repetitiedag. Daar waar het toen allemaal nog wat onzeker en slordig leek, is het geheel visueel ditmaal af. De zangeres en dansers staan zelfzeker op het podium en werken hun danspasjes mooi synchroon af. Tijdens de eerste twee doorlopen vandaag weet Natalia vocaal beter te overtuigen, alhoewel grote delen van de zang nog steeds worden overgelaten aan de opgenomen backings. De derde doorloop is er een te veel en het gaat vocaal helemaal de mist in op het einde van het nummer. De lange noot die ze aanhaalt zingt ze net een octaaf lager dan de backingzangeres maar tijdens de laatste doorloop lukt het haar om haar valse noot boven die van de backing te laten uitkomen. Een betere repetitie voor Moldavië deze keer, althans bij de eerste twee doorlopen. Maar in vergelijking met sommige van de andere acts, en de videoclip indachtig, misschien allemaal iets te braaf in beeld gebracht om de kijker te imponeren.
IJsland
Daði & Gagnamagnið staan, zoals we hen kennen, weer uiterst vrolijk en vol energie op het podium. Het is duidelijk dat ze hier lang naar toegewerkt hebben en dat ze hun favorietenrol van vorig jaar terug komen opeisen. Er vallen weinig opmerkingen te maken over dit totaalpakket. Tijdens de eerste repetitiedag wisten ze al te overtuigen en dat is deze keer niet anders. Het geheel oogt speels en uitnodigend en het refrein maak je instant vrolijk. Mogelijk kiest de vakjury een andere winnaar dit jaar, maar bij de televoter zou dit zomaar de eerste plaats kunnen wegkapen.
Servië
Dat de meisjes van Hurricane er zin in hebben vandaag is duidelijk. Net als tijdens hun eerste repetitie spat de energie spat van het scherm. Verder weinig tot geen veranderingen aan de act, met uitzondering van wat andere camerstandpunten. Ondanks het feit dat ze daar met drie staan voelt het soms alsof ze verdrinken op het podium. Dit wordt versterkt door de vele wijde camerastandpunten en maakt het optreden wat afstandelijker. De, vooral mannelijke, thuiskijker zal willen dat er iets meer close-ups genomen worden. Een meer dan behoorlijke tweede repetitiedag voor Servië en in deze halve finale ook wel een kanshebber om door te stoten naar de finale.
Italië
Italië is vandaag het eerste land uit de Big 5 dat aan haar eerste repetitie begint. De eerste doorloop start eigenlijk midden in het nummer. Bij de tweede doorloop zien we dat de camera achter het openstaande ledscherm begint en dus de zaal in filmt terwijl de zanger in de camera kijkt. De zanger van de groep draagt alleen een zwarte leren broek en een zwart lint om zijn nek. De drummer zit op een showtrap met lampen eronder. Deze kleuren vooral rood en wit. Vocaal klinkt het optreden erg goed. Er wordt veel gebruik gemaakt van stroboscoop verlichting. Dit geeft het nummer de power die nodig is op het Songfestival. De camerastandpunten lijken nu nog heel onsamenhangend. Het gaat allemaal heel erg snel en van links naar rechts, bij wijze van spreken. De act is nog niet helemaal duidelijk. Het is vooral de zanger die heen en weer loopt. Het ledscherm wordt bijna niet gebruikt, de focus ligt vooral op de band. Tijdens de tweede doorloop gebeurt er al veel meer. Na de brug kleurt het ledscherm roze en wordt duidelijk dat Italië zichtbaar veel geld in vuurwerk en pyrotechnics heeft gestoken. Vocaal helemaal geen slechte repetitie voor Italië, aan de rest van het optreden is nog wat werk voor het laarsvormige land.
Duitsland
De Duitse Jendrik start als tweede deelnemer uit de Big 5 aan zijn eerste repetitie. Jendrik draagt een roze jasje met een blauwe broek. Hij heeft een glitterbanjo bij zich. Zijn achtergrondzangeressen zijn in het wit gekleed met allemaal een ander kleuraccent erin verwerkt. Ook doen ze net alsof ze trompet kunnen spelen. Hier hadden ze misschien wat beter op kunnen oefenen. Het ledscherm zijn eerst vooral zwart wit en worden daarna heel erg kleurrijk. De kleuren spatten letterlijk uiteen. Natuurlijk is ook de middelvinger, die nu iets is aangepast, er ook weer bij. Jendrik zingt niet geweldig, ook praat hij er een stukje tussendoor, waarbij hij in het Nederlands ‘tot snel’ zegt. Zijn Engelse uitspraak heeft een nogal Duits accent. Of dat stoort, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Het maakt het allemaal heel druk en het lijdt best wel af. De Duitsers maken bijna alleen maar gebruik van het hoofdpodium. Alleen op het einde loopt de hele groep via de runway richting het podium vooraan in de zaal. De act is nogal een chaos, het lijkt op een gevecht tussen de zanger en de middelvinger. Kort samengevat is het wat kinderachtig voor ons gevoel. Het zou zo thuis kunnen horen in een show in Bobbejaanland. Energiek is het dus in ieder geval wel. Op zich geen slechte repetitie voor onze oosterburen. Het valt maar af te wachten of Europa en Australië vallen voor deze inzending. Alweer een laatste plaats durven we niet uit te sluiten.
Nederland
Het gastland van dit jaar, Nederland, is vandaag als dertiende aan de beurt tijdens de zesde repetitiedag. Wat meteen opvalt bij de Nederlandse act is dat het erg mooi in beeld is gebracht. We zien eerst een close-up van het gezicht van Jeangu. De backing vocals worden onder andere door zijn broer gedaan. Hij komt samen met een andere achtergrondzangeres naast Jeangu in beeld in dezelfde close-up. Ze worden vervoegd door een mannelijke danser. Jeangu draagt een kort blauw jasje met een soort harnas eronder en een half zwarte, half blauwe broek. De anderen zijn net zoals Jeangu zelf erg creatief gestyled. Het ledscherm is in het begin een scheurende rotswand die daarna afbrokkelt. De belichting is dan vooral blauw. Daarna verschijnt de tekst ‘Yu no man broko mi’ op de rotswand, die daarna in het Engels wordt vertaald naar ‘You can’t break me’. Vanaf het moment dat Jeangu begint te dansen worden de kleuren van de belichting en het ledscherm heel erg kleurrijk. Met zijn allen dansen ze daarna via de runway richting het podium voorraan in de zaal. Op de achtergrond zie je het net zo kleurrijke half doorzichtige scherm. Eenmaal aangekomen volgt het typerende dansje. Het doet een beetje denken aan een Tik Tok video. Jeangu heeft live een prachtige stem. Niet alleen hijzelf, maar dat mag ook zeker van zijn achtergrondzanger en -zangeres gezegd worden. Over het algeheel een repetitie die heel goed voorbereid is. Onze noorderburen mogen trots zijn op deze mooie inzending met een vleugje Surinaamse cultuur. De vraag is wel of dit wordt begrepen door de rest van Europa en natuurlijk Australië. We kunnen ons voorstellen dat dit in Oost-Europa niet begrepen wordt.
Frankrijk
Onze zuiderburen, de Fransen, zijn als vierde aan de beurt van de landen die automatisch gekwalificeerd zijn voor de finale. De stijl van het optreden tijdens de nationale finale is gebleven, het lijkt zelfs bijna hetzelfde op wat kleine puntjes na. Het mooie is, het werkt hier op het podium in Rotterdam. De act wordt heel klein gehouden. Barbara staat helemaal alleen op het podium met alleen maar een spot die vanaf boven op haar wordt gericht. Het ledscherm en het half doorzichtige ledscherm in de zaal worden niet gebruikt. Alleen op de ledvloer worden op een gegeven moment wegvliegende vogels getoond die vanaf haar voeten naar de buitenkant vliegen. Verder wordt geen gebruik gemaakt van graphics. Daarna begint de camera rond haar te draaien, dit ziet er nog wat onstabiel uit. Hier wordt zeker en vast nog aan gewerkt voordat de tweede repetitie van start gaat. De zangeres blijft het volledige optreden op dezelfde plaats staan. Eigenlijk is het concept van de act volledig af, meer kunnen we hier niet over zeggen. De armbewegingen en de emoties die de zangeres uitstraalt voelen erg oprecht en echt. Het is zo simpel gehouden, maar meer heeft het ook helemaal niet nodig. We krijgen de doorloop van Frankrijk maar één keer te zien. Jammer, want hier wil je naar blijven kijken. Het perscentrum is vanaf het moment dat Barbara begint te zingen muisstil, dit gaat door tot het einde, waarna een groot applaus volgt. Zo hebben we het nog nooit gehoord hier. Misschien blijft het Songfestival volgend jaar wel net zo dichtbij als het dit jaar is.
Verenigd Koninkrijk
Als het Verenigd Koninkrijk aan de beurt is, wordt bijna meteen duidelijk dat het land zijn lesje nog niet geleerd heeft. James staat op een groot rond platform tussen twee hele grote trompetten die vanaf het dak aan kettingen hangen. Ook hij heeft, net zoals Jendrik uit Duitsland, dansers bij die net doen alsof ze trompet kunnen spelen. Deze keer zijn het er vier. De zanger zelf draagt een lange zwarte jas met gouden accenten. De dansers dragen wit. De rest van het optreden loopt James eigenlijk maar een beetje heen en weer. Niet alleen hij gaat nergens heen, eigenlijk het hele optreden lijkt nergens heen te gaan. Tijdens de brug loopt hij terug naar zijn ronde platform, waarbij er lasers vanaf boven rond hem schijnen. Het is niet duidelijk wat de meerwaarde van de graphics zijn, het zegt eigenlijk helemaal niets. Het hele optreden lijkt een bij elkaar geraapt zooitje. Tijdens de eerste doorloop hoor je de stem van James bijna niet en klinkt hij helemaal niet best. Tijdens de tweede doorloop klinkt hij al beter, maar er is nog heel wat werk. Niet alleen vocaal, eigenlijk alles kan beter aan deze inzending.
Spanje
De Spaanse Blas begint zijn nummer acapella in blauwe verlichting. Als de muziek begint gaan de lichten onder het ledscherm blauw branden. Op het ledscherm is een cirkel te zien. Daarna gaat de cirkel weg zie je een hele grote maan boven hem hangen. Het nummer zelf klinkt helemaal anders dan we gewend waren. Er lijkt nu meer een beat in te zitten. Blas is volledig in het zwart gekleed. Hij staat helemaal alleen op het podium. Er gebeurt verder vrij weinig tijdens het nummer. Vocaal klinkt de zanger niet heel sterk. Met momenten zingt hij zelfs best wel vals. De camerabeelden zijn vrij simpel, het geeft geen speciaal gevoel. Blas is een Spaanse charmezanger die daarop ook echt probeert te teren. Het voelt totaal niet echt. Geen slechte repetitie, maar het blijft niet hangen
Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021 en neemt nu dinsdag 18 mei aan de eerste halve finale in Rotterdam. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.