DSVS 2023

DSVS 2023

Oostenrijk – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Oostenrijk.

play

Arne

‘Alf Poier, Trackshittaz, Conchita Wurst en nu dus Teya & Salena. We kunnen stellen dat Oostenrijk wel eens vaker het buitenbeentje op het Eurovisiesongfestival durft te zijn. Die eer valt het land ook dit jaar te beurt. Who the Hell is Edgar is nu al één van de meest besproken nummers van deze editie. You love it or you hate it. Tot mijn eigen verbazing neig ik naar het eerste gevoel. Verrassend, want doorgaans raakt dergelijke quatch mijn koudste kleren niet.

Het nummer heeft gewoon één voordeel en dat is het aanstekelijk refreintje waarop je spontaan begint te dansen. Ik houd wel mijn hart vast hoe de staging van dit nummer er zal uitzien en wat er live nog overeind blijft van de geproducete versie. Dat dit wel eens dubbel en dwars fout kan overkomen, ondervonden de Oostenrijkers vorig jaar nog aan de lijve. Als we Teya & Salena niet terugzien in de finale – en dat kán – laat ik het nummer alsnog heel graag luidkeels weerklinken in mijn aftandse Citroën C3. 7/10, meisjes!’

Jonathan

‘Het is slim, ingenieus, heeft een krachtige boodschap die maatschappelijke kwesties aan de kaak stelt én is onderhoudend. Maar genoeg over de recentste film van De buurtpolitie. Who the Hell is Edgar? gaat me, in alle eerlijkheid, snel tegensteken. Na een goede minuut, en dan al iets te veel Poe’s dan me lief is, is het kunstje uitgewerkt en drijft mijn aandacht helaas al weg.

Ik gun het Teya, Salena en omroep ÖRF om met iets gewaagds en anders op de proppen te komen. Het is zeker een verademing tussen de voorverpakte prefabpop waar een rist landen weer mee opdraven. Maar dat betekent niet dat ik het goed vind. De mooie symboliek ten spijt, dit is voor de meeste mensen een gek en/of kek lied over een dode Amerikaanse schrijver, (nul) punt (nulnulnulnulnulnuldrie). Zonder de leuke clip zakt het lied volledig in elkaar en na het Oostenrijkse drama in Turijn houd ik nu alweer mijn hart vast voor de staging. 6/10.’

Sven

‘Oostenrijk en het Eurovisiesongfestival, die relatie lijkt wel een beetje op die van André Hazes en Monique: ze komen altijd wel terug bij elkaar, maar iedere keer opnieuw vraag je je verontwaardigd af of ze het nu serieus menen of niet. Wat ze bijvoorbeeld met Alf Poier in 2003 probeerden te bereiken, blijft voor mij nog steeds een raadsel.

Een paar jaar later hadden de Oostenrijkers het plots gehad met het Songfestival en bleven ze een tijdje eigenzinnig weg om dan in 2011 knap terug te keren en om in 2014 redelijk onverwacht met een alweer niet-conventionele inzending de hoofdprijs weg te kapen. Ik herinner me dat vooraf niemand echt geloofde in Conchita, maar ze pakte televisiekijkend Europa indrukwekkend en geheel terecht in. 

Ook dit jaar voel(de) ik een bepaalde verontwaardiging, die niet per se negatief is. Ik kan deze inzending best smaken en ik hou wel van die catchy beat en de boodschap die Teya en Salena brengen, maar toch blijf je met de vraag zitten: willen deze dames nu effectief iets groters verspreiden of is het eerder een ironisch grapje? Misschien is dat net ook de strategie van de Oostenrijkse omroep: fronsende wenkbrauwen creëren die wel sympathie hebben voor de durf?

Ik hou net als Jonathan en Arne mijn hart vast voor de live performance, want er zit hier en daar ook wat gebrabbel tussen dat geproducet wel leuk klinkt, maar daarom niet altijd goed overkomt live. Met gefronste wenkbrauwen veel sympathie voor deze song: 8/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 7,78/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches: