Israël

ISRAEL

Israël geïnteresseerd in deelname aan Songfestival 2025

De Israëlische omroep KAN is geïnteresseerd in een deelname aan het Eurovisiesongfestival van 2025 in Zwitserland. Dat zou bevestigd zijn aan de Israëlische website Euromix. Dit jaar was heel veel te doen rond de Israëlische deelname in Malmö, maar ondanks dat zou het land volgend jaar opnieuw deel willen nemen.

Zo was er eerst EBU dat overwoog Israël te diskwalificeren wegens een politieke tekst en ook het tweede lied werd om die reden geweigerd. Uiteindelijk gingen de Israëli’s toch overstag en pasten de tekst aan. De derde inzending werd aanvaard door EBU.

Boycots en boegeroep

Maar dat was nog niet alles. Er waren de oproepen van fans aan Songfestivaldeelnemers om niet deel te nemen en de oproepen tot boycot, waarop de EBU zich op den duur genoodzaakt zag te reageren. Er was de gespannen sfeer achter de schermen, met onder andere beschuldigingen van haat en artiesten die na afloop van de wedstrijd zich uitspraken over die sfeer.

Er was het boegeroep tijdens de optredens van de Israëlische Eden Golan, waarvoor diens omroep klacht indiende bij EBU, en het gebruik van technologie om dat boegeroep te dempen.

Selectiemethode

Nu zou de Israëlische omroep KAN laten weten hebben aan Euromix al bezig te zijn met de voorbereidingen voor het Eurovisiesongfestival van 2025 in Zwitserland. Zo wordt gediscussieerd over hoe de volgende Songfestivalkandidaat voor het land te selecteren. Dat zou zoals voor de afgelopen editie kunnen zijn, met de winnaar van The Next Star die naar het Songfestival mag.

Een andere optie is de artiest intern te selecteren, zoals met Noa Kirel in 2023 gebeurd is. Een derde optie is teruggrijpen naar een specifieke voorronde voor het Eurovisiesongfestival, waarbij het publiek de artiest en het lied kiest. De beslissing zou in de komende weken vallen.

Advertentie