Junior 2020

JUNIOR 2020

Vanmiddag: Junior Eurovisiesongfestival 2020

Deze namiddag vanaf 17.00 uur is de achttiende editie van het Junior Eurovisiesongfestival live te volgen, via het internet en NPO3. Twaalf landen nemen deel, waaronder Nederland. Alle landen hebben hun inzendingen al opgenomen in hun eigen land in verband met de situatie rondom corona. De presentatie en intervalacts zullen wel live vanuit Polen te volgen zijn.

In vergelijking met vorig jaar, toen negentien landen deelnamen, zijn er nu een stuk minder deelnemers. De startvolgorde werd grotendeels bepaald door de producenten van het JESF. De groep Unity, die voor Nederland Best Friends zingen, komt als derde aan de bak. Debutant Duitsland zal openen, Frankrijk sluit af.

Z@PP op NPO3

Het festival vindt plaats in de Poolse hoofdstad Warschau, en wordt gepresenteerd door Ida Nowakowska, Rafał Brzozowski en Małgorzata Tomaszewska. De intervalacts zullen verzorgd worden door Duncan Laurence (Winnaar ESF 2019), Viki Gabor (Winnares JESF 2019), Roksana Węgiel (Winnares JESF 2018) en Alicja Szemplińska (ESF 2020). Daarnaast hebben alle jonge kandidaten van dit jaar weer een gezamenlijk themalied ingezongen dat ze zullen brengen. Dat lied heeft dezelfde titel als de slogan voor de editie van 2020: Move The World.

De show is vanmiddag rechtstreeks te volgen op het YouTube-kanaal van het Junior Eurovisiesongfestival, evenals op het Nederlandse kindernet Z@PP, dat uitzendt op NPO3. Rond 19.00 uur is de uitslag bekend.

De stemming

Net als op het ‘grote’ Eurovisiesongfestival komt vijftig procent van de einduitslag van vijfkoppige jury’s per deelnemend land, en de andere helft van de kijkers thuis. Er zijn wel enkele verschillen: twee van de juryleden zijn ook kinderen, en er is geen televoting per telefoon, maar enkel via internet. Al sinds afgelopen vrijdag kon er gestemd worden, en dat kan nog tot de start van de show. Na alle optredens kan er opnieuw gedurende een kwartier gestemd worden. Opvallend is dat er daarbij telkens voor drie landen moet worden gestemd, en dat stemmen op het eigen land toegestaan is.

De jury’s kennen de traditionele Songfestivalpunten van één tot twaalf, terwijl alle publiekspunten worden samengevoegd en verhoudingsgewijs worden verrekend om even zwaar door te tellen. De jury’s geven in totaal 696 punten (twaalf keer één tot twaalf punten zonder negen en elf), en het publiek datzelfde aantal, waarbij bijvoorbeeld tien procent van alle behaalde stemmen neerkomt op 70 punten.

De kandidaten

Het deelnemersveld voor het achttiende Junior Eurovisiesongfestival vind je terug in onderstaande tabel, op startvolgorde.