Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Vanavond: 1e halve finale Songfestival 2021

Vanavond vanaf 21.00 uur stipt vindt vanuit de Ahoy in Rotterdam de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival plaats. Zestien landen, waaronder België, nemen deel en strijden om tien plekken in de grote finale, nu zaterdag. Nederland staat als gastland automatisch in die finale, maar stemt vanavond ook mee.

De liveshow vanavond wordt op gang getrapt door Duncan Laurence, de winnaar van het Songfestival 2019, die zijn single Feel Something ten gehore zal brengen. Nadien treden de zestien deelnemende kandidaten uit evenveel landen aan. The Roop uit Litouwen trapt af, Destiny uit Malta is de hekkensluiter van dienst. De groep Hooverphonic vertegenwoordigt België met The Wrong Place, en treedt als elfde aan. Als gastoptreden brengt Davina Michelle, bij ons nog bekend van de hit Hoe het danst, samen met actrice Thekla Reuten de act The Power of Water.

Voorbeschouwingen

De presentatie is, zowel vanavond als tijdens de tweede halve finale donderdag en de finale zaterdag, in handen van het kwartet Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Nikkie de Jager en Jan Smit. Op Eén wordt de uitzending naar goede gewoonte becommentarieerd door Peter Van de Veire, en vanaf 20.35 uur voorafgegaan door The Road to Rotterdam, een documentaire over het parcours van Hooverphonic tot in de Ahoy. Bij NPO1 voorzien Cornald Maas en Sander Lantinga tekst en uitleg en brengen Rik van de Westelaken en zijn uitgenodigde gasten vanaf 20.30 uur een voorbeschouwing.

De uitslag wordt bepaald door vijfkoppige vakjury’s en stemmende kijkers in alle zestien deelnemende landen, evenals in Duitsland, Italië en Nederland. Per land kennen de jury en het publiek apart punten van een tot twaalf toe aan hun top tien. De tien landen met de hoogste totaalscores plaatsen zich voor de finale nu zaterdag. Aan het einde van de halve finale, iets voor 23.00 uur, maken de presentatoren de tien gelukkigen op willekeurige volgorde bekend. De exacte uitslag wordt pas na afloop van de finale bekendgemaakt.

Startvolgorde

Na afloop van de halve finale vindt een persconferentie voor de tien finalisten plaats. Daar loten ze willekeurig in welke helft van de finale ze zaterdag zullen aantreden. De exacte startpositie van de finale wordt na afloop van de tweede halve finale bepaald door de producenten van het Songfestival. Eerder bepaalden zij ook al de volgorde van de halve finales, met de bedoeling een zo divers mogelijke show te creëren en gelijkaardige songs te scheiden.

De landen van vanavond vind je hieronder op startvolgorde terug:

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021 en neemt dus vanavond deel aan de eerste halve finale in Rotterdam. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie