Algemeen

ALGEMEEN

Belgische voorrondes: 15 BV’s waarvan je niet wist dat ze ooit deelnamen

Belgische voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Kijkplezier voor de een, ergernis en een flauw niveau voor de ander. De preselecties kwamen er in verschillende methodes, concepten en tv-formats. Tijd om dat allemaal eens te herbeleven in ons boek 65 jaar België op het SongfestivalBestel alvast jouw exemplaar en krijg hieronder een voorsmaakje. Want naast een uitgebreide geschiedenissectie van het grote Songfestival, lees je in dit unieke boek ook de historiek van onze Belgische voorrondes. Niet alleen met tekst en uitleg, maar ook via puntentabellen en foto’s.

Dat artiesten als K3, Els De Schepper, Belle Perez en Natalia hun kans waagden in een voorronde, weten velen wel. Maar je bent waarschijnlijk al vergeten (of wist het absoluut niet!) dat de man achter Balthazar Boma of de actrice die ‘Zatte Rita’ legendarisch maakte, ook ooit een poging deden om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Vijftien bekende Vlamingen waarvan je niet wist dat ze ooit deelnamen. In ons boek ontdek je ze allemaal.

1. Ben Crabbé – Eurosong 1983 (drummer bij Pas de Deux)

Als presentator van Blokken zie je hem bijna dagelijks op tv. Ben Crabbé is ook drummer. Zo kwam het dat hij in 1983 als lid van Pas de Deux deelnam aan de voorronde van toen. De rest is geschiedenis want de finale van Eurosong 1983 werd er een vol drama. Weetje: op het Songfestival zelf stond Crabbé niet op het podium.

2. Tom Van Landuyt – Eurosong 2006 (zanger bij WOEST)

Deze man kennen we vooral als acteur. Denk maar aan zijn rollen in De Kotmadam, Team Spirit en Zone Stad. Echtgenote Angela Schijf is ook een bekende actrice. Van Landuyt hoopte zijn groepje WOEST via Eurosong 2006 op de kaart te zetten. ‘t Is bij hopen gebleven. Met stevig rockliedje Gek kwamen ze geen ronde verder.

3. Jelle Cleymans – Eurosong 2004 – (zanger bij Spring)

Tegenwoordig heeft Jelle zijn handen vol met spektakel-musicals van Studio 100. In 2004 (check hier de beelden) lag zijn focus ergens anders: met populaire jeugdgroep Spring deelnemen aan het Songfestival in Istanboel. Meesterbreinen Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Bourlon zorgden voor lied Jan zonder vrees. De fans zongen het graag mee, in Turkije is de groep nooit geraakt. Weetje: enkele jaren geleden, bij Throwback Thursday in het Sportpladijs, ging het dak eraf dankzij dit lied.

play

4. Marijn Devalck – De Gouden Zeemeermin 1996

Balthazar Boma uit F.C. De Kampioenen? Nee, geen ‘Pascalleke’, ‘Boma-worst’ of ‘Pussycat’. Marijn Devalck, die naast acteur ook zanger is, stond in 1996 volledig als zichzelf op het podium van De Gouden Zeemeermin. In de derde halve finale nam hij het op tegen Lisa del Bo. Zij ging door (en won!), hij werd pas vierde in de poule. Liedje Hou me in je hart is op plaat verschenen, maar werd geen hit.

5. Jean Blaute – Canzonissima 1971 – (muzikant bij Kate’s Kennel)

‘Eind jaren ‘70 trad ik op in de preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Negen live-uitzendingen op tv. De tiende uitzending niet, dan lagen we er uit’, zei bekende muzikant Jean Blaute ooit over zijn opvallende verschijning in de Vlaamse voorronde. Hij was lid van Kate’s Kennel, die deelnamen om keet te schoppen. Zangeres Kate (Griet de Bock): ‘Haast niemand apprecieerde ons, zodat we op een gegeven moment zeiden ‘Foert, nu vegen we er onze voeten aan.’ In twee uur maakten we een liedje voor de volgende uitzending. We waren balorig, maar tot onze stomme verbazing leverde die balorigheid ook nog succes op: als anti-groep, als underdog.’ Canzonissima in Belpop:

6. Christoff – Eurosong 1993 en Eurosong 2002

Nu is hij immens populair, maar de carrière van Christoff kende ook minder succesvolle periodes. Als verlegen zestienjarige leert Vlaanderen hem kennen dankzij zijn eerste deelname aan Eurosong. Nummer Zend een SOS breekt geen potten.

play

Eén van zijn zeven zonden? In 2002 keert hij terug. Christoff zingt Op naar de top. Wat met amper twaalf puntjes uitdraait op, jawel, een flop. ‘Dat wordt totaal niet professioneel aangepakt. Da’s gewoon tv-maken’, zegt hij later over de voorrondes. En Lindsay als vertegenwoordigster? ‘Mijn zus mag niet meedoen. Zéker niet! Of het zal over my dead body zijn.’

play

7. Jacky Lafon – Eurosong 1981 en Palmarès 1982

Acteren in Familie doet ze niet meer. Daarin maakte ze ‘Zatte Rita’ tot één van de meest iconische soappersonages op onze tv. De twee pogingen van moppentapster Jacky Lafon om naar het Songfestival te gaan, zijn niet memorabel. Er is amper iets over terug te vinden. In 1981 probeerde ze het in Nederlandstalig België met Dag meneer. Een jaar later maakten de Walen kennis met Jacky. Ontdek hier hoe haar Franse liedje On l’appelle chanson d’amour van toen klinkt.

8. Wendy Van Wanten – Eurosong 1993 en Eurosong 2002

Het is Wendy nooit gelukt om deel te nemen aan het festival. In 1993 was ze er dicht bij, want met Zonder verklaring haalde ze de finale. In 2002 zong ze onder haar eigen meisjesnaam, ook al zonder veel uitleg. Iris bracht Forever yours, maar miste de finale. Vier jaar later stond het lied op haar album Woman In Love te blinken. Dat jaar wilde ze opnieuw haar kans wagen in Eurosong, maar trok haar (onbekende) inzending terug.

play

9. Boogie Boy – Eurosong 1989

Zanger en muzikant Paul Ambach, alias Boogie Boy, ademt gewoonweg muziek. In 1989 moet die adem toch even gestokt hebben. Boogie Boy nam met liedje Muziek, waarover niets terug te vinden is, deel aan de preselectie van toen. Verdict? Vijf puntjes en de voorlaatste plaats. Het waren Ingeborg en Clouseau die toen met alle aandacht gingen lopen.

Zegge het voort!

Geplaatst door Boogie Boy op Vrijdag 15 september 2017

10. Marva – Canzonissima 1967

Ken je Marva niet? Dan ben je waarschijnlijk nog aan de jonge(re) kant. Marva was in de jaren ’60 en ’70 een heel populaire zangeres in Vlaanderen. Ze zong de liedjes Rode rozen in de sneeuw en Oempalapapero. Velen weten niet dat ze aan Canzonissima 1967 deelnam. Zorgde ze daar zelf voor? Want in plaats van rozen, zag ze daar toen eerder zwarte sneeuw. In een van de shows werd ze laatste en miste de finale. Gelukkig werd een van haar inzendingen, Een eiland in groen en blauw, een hitje.

play

11. Jo Lemaire – Concours Eurovision de la Chanson – finale nationale 1984

Deze gevierde zangeres die al jaren in Vlaanderen woont, startte haar carrière in een groep. Zag Jo het Songfestival als succesvolle springplank voor haar solowerk? Met cover Je suis venue te dire que je m’en vais had ze net haar eerste (en grootste) hit te pakken. Succes op het festival kwam er nooit, want ze speelde geen rol van betekenis in de Waalse voorronde van 1984. Haar inzending:

play

12. Bart Kaëll – Eurosong 1983 en Eurosong 1987 

Sympathieke Bart deed twee pogingen om België te vertegenwoordigen. En telkens was Luc Appermont, ondertussen zijn echtgenoot, de presentator van dienst. In 1983 speelde Bart een hoofdrol in het debacle dat Eurosong 1983 werd. Vier jaar later liep het weer niet zoals gehoopt: met amper vijf punten verschil werd hij met Carrousel tweede. Geen thuismatch voor Bart. Wel een andere match, dankzij Luc.

play

13. Margriet Hermans –  Eurosong 1987, Eurosong 1989 en Eurosong 1999

De innemende persoonlijk én de bulderlach typeren presentatrice en zangeres Margriet Hermans. Deelnemen aan het Songfestival, dat was een droom. In 1987 maakt ze met In Slow Motion een mooi debuut, mét special effects. Twee jaar nadien nam ze na een rugoperatie met tegenzin deel. In 1999 probeerde ze het nog één keer. Ik vaar met je mee, zong ze. Jammer dat die boot in Brussel bleef, het ticket naar Jeruzalem won ze niet.

play

14. Betty – Eurosong 2004 en Eurosong 2008

Nadat ze opgevallen was in Big Brother probeerde wulpse Betty het soms eens als zangeres. Die hobby wou ze graag met tv-kijkend Europa delen. Als Biba Binoche zong ze samen met een travestiet Je chante pour toi. In 2008 haalde ze als Femme Fatale nog meer uit de kast: halfnaakte dansers en een sm-act. Juryleden Kris Wauters en Marcel Vanthilt maakten er graag grapjes over. Geniaal volgens de ene, afschuwelijk volgens de ander.

play

15. De Romeo’s – Eurosong 1993De Gouden Zeemeermin 1996 en Eurosong 1999

Davy Gilles, Gunther Levi en Chris Van Tongelen willen graag samen als De Romeo’s naar het festival. Ooit wouden ze dat allemaal solo. Opvallend weetje: de drie heren namen in 1996 alle drie deel aan De Gouden Zeemeermin 1996. Gunther en Davy zaten zelfs in dezelfde poule. Drie jaar eerder was Chris al derde geworden met zijn groep Roestvrij. En dan is er nog 1999. Davy bracht Waar ben jij. En waar bleven zijn punten? Hij kreeg er zo weinig dat hij laatste werd.

play

Ontdek alle geschiedenis van onze Belgische voorrondes

Nieuwsgierig naar meer bekende koppen? Via deze link schaf je een exemplaar aan van het boek 65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen. Ons boek is het allereerste volledige naslagwerk met alle informatie over onze voorrondes én ons land op het Eurovisiesongfestival. Herbeleef 1987, 2004 of een ander jaar. Of verrijk jezelf met kennis over onze interne keuzes. Dit boek wil je hebben!