Analyse

ANALYSEEX-DEELNEMERS

Wordt 2016 hét jaar van de terugkerende artiesten?

Nu al is bevestigd dat vier ex-songfestivaldeelnemers dit jaar opnieuw van de partij zijn. En in de verschillende nationale finales is er nog een rist oude bekenden in de running om ook terug te keren. Hierbij de huidige stand van zaken.

Een terugblik op de afgelopen jaren leert ons dat het ongewoon is dat we nu al vier ex-kandidaten hebben, terwijl we nog niet eens de helft van het volledige deelnemersveld kennen. 2011 was het topjaar met vijf oudgedienden, maar in veel andere jaren bleef het aantal beperkt tot twee. Opgelet: artiesten die terugkeerden als achtergrondzangers of jonge ex-Junior Eurovisiesongfestivaldeelnemers werden niet opgenomen.

Tabel

Een meer nauwkeurige blik op de vier al bekende recividisten:

(VJR) Macedonië: Kaliopi

Tot hiertoe tappen vooral de Balkanlanden uit bekende vaatjes. De Macedonische zangeres Kaliopi neemt dit jaar voor de derde keer deel. Eerder werd ze in haar land als songfestivalkandidate aangeduid in 1996. Dat jaar werd een audiovoorronde georganiseerd door de EBU om te bepalen welke landen doorstootten naar de finale in Oslo, en Kaliopi was een van de ongelukkigen die afviel.

Haar eerste deelname op een songfestivalpodium kwam zestien jaar later: in 2012 werd ze intern aangeduid door de omroep, en met het lied Crno i belo werd ze de eerste uit haar land sinds 2007 die een finaleplek wist te versieren. In de finale in Bakoe werd ze dertiende, het tweede beste resultaat ooit voor (VJR) Macedonië in een songfestivalfinale. Na vervolgens drie keer te sneuvelen in de halve finale, viste de staatsomroep Kaliopi voor een derde keer op om het land opnieuw naar de finale te loodsen.

Het is nog niet bekend met welk nummer Kaliopi dit jaar zal deelnemen.

Crno i belo:

play

Bosnië & Herzegovina: Deen

De buren uit Bosnië & Herzegovina gaan verder terug in de tijd, en worden voor de tweede keer vertegenwoordigd door zanger Fuad Backović, beter bekend als Deen. In 2004 nam hij deel met de song In The Disco, en zette hij met een negende plek toen het beste resultaat ooit neer voor zijn land. Slechts twee van zijn opvolgers deden beter. Bosnië & Herzegovina keert na drie jaar afwezigheid terug naar het songfestival.

Dit jaar waagt Deen zijn kans samen met de Bosnische zangeres Dalal Mikhat-Dalacić en de Kroatische celliste Ana Rucner. Hun nummer wordt op vrijdag 19 februari bekendgemaakt.

In The Disco:

play

Montenegro: Bojan Jovović

Een iets minder bekende naam uit Montenegro, maar ook gaat het om een terugkerende artiest. Bojan Jovović neemt na elf jaar opnieuw deel. In 2005 was hij nog lid van de groep No Name en behaalde hij op het songfestival in Kiev een zevende plek met Zavijek moja voor het toenmalige Servië & Montenegro. Anno 2016 maakt hij deel uit van de Montenegrijnse boyband Highway.

Het is nog niet bekend met welk nummer Highway zal deelnemen.

Zauvijek moja:

play

Malta: Ira Losco

De bekendste naam is die van zangeres Ira Losco. In 2002 stond ze met twee liedjes in de Maltese voorronde voor het songfestival en eindigde ze zowel eerste als derde in de rangschikking. Op het songfestival in Tallinn behaalde ze een tweede plek met 7th Wonder en moest ze enkel de Letse Marie N laten voorgaan.

Veertien jaar later heeft de geschiedenis zich herhaald: Losco stond opnieuw met twee songs in de nationale selectie, al sneuvelde een ervan weliswaar in de halve finale. Maar voor Chameleon was geen andere song sterk genoeg, zo oordeelden publiek en jury. Na wat getouwtrek werd het inmiddels ook bevestigd dat de zangeres wel degelijk met dat nummer in Stockholm zal zingen.

7th Wonder:

play

En dan komen we bij de kandidaten die heel graag opnieuw willen deelnemen, maar nog geen zekerheid hebben:

IJsland: Greta Salóme Stefánsdóttir

Vier jaar terug, in hetzelfde jaar als Kaliopi, werd het eiland IJsland vertegenwoordigd door zangeres Greta Salóme Stefánsdóttir. Samen met zanger Jónsi, toen zelf een ex-deelnemer, won ze de IJslandse nationale finale met het zelfgeschreven lied Mundu eftir mér. Voor het songfestival maakte ze een Engelstalige vertaling, al legde die het duo geen windeieren: Never Forget kwam niet verder dan plek nummer twintig in de finale in Bakoe.

Afgelopen zaterdag plaatste de zangeres zich voor de finale van de voorronde Söngvakeppnin, opnieuw met een eigen compositie. Raddirnar geldt als een van de favorieten om IJsland te vertegenwoordigen, en velen prijzen ook de act die doet denken aan die van Måns Zelmerlöw van vorig jaar. Of Stefánsdóttir ook effectief opnieuw zal deelnemen, weten we op zaterdag 20 februari, wanneer de finale plaatsvindt.

Raddinar:

play

Litouwen: Donny Montell

En mogelijk krijgen we wel een 2012-reünie, want ook Donny Montell uit dat jaar waagt opnieuw zijn kans in eigen land. Vier jaar geleden nam hij deel met Love Is Blind, inclusief blinddoek, en daarmee eindigde hij één plek lager dan de eerder vermelde Kaliopi, het beste resultaat voor Litouwen in een songfestivalfinale sinds 2006 en sindsdien ook niet meer verbeterd door iemand anders.

Montell is momenteel een van de kandidaten van de ellenlange Litouwse voorronde, die meer dan twee maanden in beslag neemt en nog lang niet naar een finale aan het toewerken is. In de twee uitzendingen waar Donny Montell in te zien was, werd hij echter wel al twee keer met de eerste plaats beloond voor zijn lied I’ve Been Waiting for This Night. Het heeft er dus alle schijn van dat hij geldt als topfavoriet.

I’ve Been Waiting for This Night:

play

Polen: Edyta Górniak

Enkele weken geleden leek het er nog op dat Cleo uit 2014 opnieuw zou gaan voor Polen, maar dat bleek een kwakkel die geen vervolg kreeg. Concreter werd het de afgelopen dagen: niemand minder dan zangeres Edyta Górniak heeft aangegeven haar kans te willen wagen in de nationale finale die de omroep TVP volgende maand op poten zet. Górniak was de eerste Poolse vertegenwoordigster ooit, en bij het debuut van het land in 1994 zette het meteen ook zijn beste songfestivalresultaat neer, een tweede plek. De zangeres had tijdens de generale repetitie voor opschudding gezorgd door haar lied To nie ja in het Engels te zingen, waardoor verschillende andere delegaties om diskwalificatie hadden gevraagd. Zonder resultaat, maar mét een Poolstalig optreden op de avond zelf en de zilveren medaille.

22 jaar later wil de zangeres het nog een tikkeltje beter doen dan toen. Haar opvolger zou Grateful heten. Meer informatie in de nationale finale van 5 maart.

To nie ja:

https://www.youtube.com/watch?v=YTSNiY76fFE

Zweden: Krista Siegfrids & Tommy Nilsson

En afsluiten doen we met het gastland van dit jaar. De al druk besproken voorronde Melodifestivalen verwelkomt jaarlijks heel wat oude bekenden, maar dit jaar zitten er ook twee ex-songfestivaldeelnemers bij. Krista Siegfrids komt piepen vanuit haar thuisland Finland, dat ze drie jaar terug vertegenwoordigde op het songfestival, toen ook in Zweden, met de song Marry Me. Ze kwam er niet verder mee dan een 24e plek. Dit jaar presenteert ze ook de Finse nationale finale, al wordt ze dit weekend vervangen door een collega. Haar bijdrage in Melodifestivalen is ook nog eens in het Zweeds: het lied draagt de titel Faller.

Marry Me:

play

En er is nog een gelegenheidstrio van drie gevestigde waarden in de Zweedse muziekwereld die samen een gooi doen naar songfestivalfaam. Eén van de drie heren is Tommy Nilsson. 27 jaar geleden won hij Melodifestivalen al en nam hij deel aan het songfestival. In het Zwitserse Lausanne pakte hij een vierde plek met En dag. Zoveel jaar later waagt hij met zijn kompanen opnieuw een poging in de eigen taal: het drietal staat zaterdag in de race met de song Håll mitt hjärta hårt.

En dag:

play

Verder zijn er nog veel meer ex-deelnemers die hun kans wagen in een voorronde. In Slovenië merken we Nuša Derenda uit 2001 en Regina uit 1996 op. In het Italiaanse Sanremo duikt de naam van Enrico Ruggeri op en naast de hierboven vermelde namen is er nog een voormalige deelnemer aan zet in Zweden: Martin Stenmarck uit 2005. In zowel Oekraïne als Moldavië namen er oude bekenden deel aan de voorronde, maar zij zijn al uit de race.

Blijft het aantal op vier, of schiet het toch nog de hoogte in? We weten het definitief op maandag 14 maart, wanneer alle liedjes en deelnemers gekend moeten zijn bij de EBU.

Advertentie