ROTTERDAM 2021ROTTERDAM 2021 INFO

Dit is startvolgorde finale Songfestival 2021

De EBU heeft de startvolgorde vrijgegeven waarop de 26 landen zaterdag aantreden in de finale van het Eurovisiesongfestival 2021. Sinds 2013 wordt die volgorde niet geloot, maar bepaald door de producenten van het festival. De bedoeling hiervan is een zo divers mogelijke show te creëren en gelijkaardige songs te scheiden. België is met Hooverphonic als vierde aan zet. Je vindt de volledige lijst op volgorde hieronder terug.

Vanaf 21.00 uur kun je afstemmen op, onder meer, Eén, NPO1 en het YouTube-kanaal van het Songfestival om de finale te volgen. De uitzending zal een kleine vier uur in beslag nemen. De presentatie van de liveshows is in handen van het Nederlandse kwartet Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Nikkie de Jager en Jan Smit.

NPO1 zendt vanaf 20.25 uur al een voorbeschouwing op de finale uit, gepresenteerd door Rik van de Westelaken. De Eén-kijker moet het als opwarmertje stellen met een heruitzending van een F.C. de Kampioenen-aflevering uit 2008. Wat de VRT verder in petto heeft (gehad) qua omkadering van het Songfestival, vind je in dit artikel opgelijst terug.

De kandidaten

Voor België neemt de groep Hooverphonic deel. Alex Callier, Geike Arnaert en Raymond Geerts plaatsten zich afgelopen dinsdag uit de eerste halve finale. Met hun song The Wrong Place komen ze vanavond als vierde aan bod. Nederland stond als gastland van deze editie automatisch in de grote finale. Zanger Jeangu Macrooy brengt zijn Birth of a New Age als 23e.

Volgens de wedkantoren belooft het vanavond een strijd te zullen worden tussen de inzendingen uit Italië en Frankrijk, al kan het nog verschillende kanten op. Ook landen als Malta, Oekraïne en Zwitserland worden getipt voor een topnotering. De IJslandse groep Daði & Gagnamagnið treedt niet live op door een vastgesteld coronageval. In plaats daarvan worden vanavond repetitiebeelden getoond. Alle informatie en biografieën over de kandidaten van het Songfestival 2021 vind je hier terug. En via deze weg kun je alvast alle liedjes (her)beluisteren.

De gastartiesten

Naast de artiesten uit 26 deelnemende landen, heeft de Nederlandse organisatie nog een blik andere artiesten geopend om de zendtijd voor en na de kandidaten op te vullen. Na een vlaggenparade van de jonge dj Pieter Gabriel zingen de Nederlandse artiesten Afrojack, Glennis Grace (die aan het Songfestival 2005 deelnam) en Wulf de nieuwe song Music Binds Us. Verder zingen in de speciale Rock the Roof-act oud-winnaars Lenny Kuhr (1969, voor Nederland), Teach-In met Getty Kaspers (1975, voor Nederland), Sandra Kim (1986, voor België), Helena Paparizou (2005, voor Griekenland), Lordi (2006, voor Finland) en Måns Zelmerlöw (2015, voor Zweden).

Ook de Nederlandse titelhouder Duncan Laurence, die in 2019 won met Arcade, is bij de finale betrokken. Hij opende afgelopen dinsdag nog de eerste halve finale, maar testte twee dagen later eveneens positief op het coronavirus. De zanger zal vanavond niet aanwezig zijn in de Ahoy, maar komt wel op een alternatieve manier aan bod in de grote finale. Alle gedetailleerde plannen voor vanavond qua gastoptredens schreven we eerder al in dit artikel.

De resultaten

De uitslag wordt bepaald door jury’s en kijkers in alle 39 deelnemende landen van dit jaar, en dus niet enkel de 26 finalisten. In elk land stemde gisterenavond, vrijdag 21 mei, een vijfkoppige vakjury op basis van de optredens tijdens de tweede generale repetitie. Vanavond stemt het publiek na afloop van alle optredens. Per land geven zowel de jury als de kijkers apart één tot twaalf punten aan hun top tien; ze tellen dus elk voor vijftig procent van het eindtotaal mee.

De punten van de jury’s worden individueel na mekaar bekendgemaakt tijdens de puntentelling. Vervolgens komen de punten van de televoting, die door de presentatoren in één klap worden aangekondigd. Als een bepaald land van alle andere landen samen in totaal bijvoorbeeld 100 publiekspunten in de wacht sleepte, ontvangt het die score dus in een keer aan het einde van de uitzending. Het land dat daarna bovenaan het scorebord prijkt, wint het 65e Songfestival.

De startvolgorde

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021 en neemt nu zaterdag deel aan de finale in Rotterdam. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie