ROTTERDAM 2021

Over één maand finale Songfestival 2021: dit weten we al

Over precies een maand vindt de finale van het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam plaats. Een mooi moment om eens op een rijtje te zetten wat er allemaal al bekend is over de halve finales en de finale van het festival. Van de startvolgorde tot de intervalacts, in dit artikel is alles terug te vinden wat al bekend is. Alle shows zullen worden gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley (NL 1998 & 2007), Jan Smit en Nikkie de Jager.

De halve finales op 18 en 20 mei

Aan de eerste halve finale zullen zestien landen deelnemen, de startvolgorde met alle artiesten en liedjes is hieronder te vinden. Van Australië zal de live-on-tape video worden gebruikt, aangezien eerder bekend werd dat Montaigne niet zal kunnen afreizen naar Rotterdam. Duitsland, Italië en Nederland zullen meestemmen in de eerste halve finale. Hoe de opening van de eerste halve finale zal verlopen is nog niet bekend. De intervalact is er in ieder geval al wel. Zangeres Davina Michelle en actrice Thekla Reuten zullen samen zorg dragen voor de intervalact die de naam The Power of Water kreeg, waarin de eeuwenlange Nederlandse relatie met het water centraal zal staan.

Aan de tweede halve finale zullen zeventien landen deelnemen, de startvolgorde met alle artiesten en liedjes is hieronder te vinden. Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zullen meestemmen in de tweede halve finale. De tweede halve finale zal worden geopend door breakdancer Redo en singer/songwriter Eefje de Visser, die samen het levensverhaal van Redo zullen brengen op het podium in Rotterdam. Tijdens de intervalact zullen balletdanser Ahmed Joudeh en BMX-er Dez Maarsen samen het podium betreden door met dans en sport een verhaal te brengen.

De finale op 22 mei

In de finale zullen 26 landen het tegen elkaar opnemen. Zes daarvan, de Big 5 en het gastland, kregen automatisch een plaats in de finale, zoals we dat gewend zijn. Dat zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en gastland Nederland. Nederland kreeg al een startpositie, net zoals het vorig jaar gepland was, komt het gastland als 23e aan bod. Deze landen zullen worden vervoegd door 20 landen uit de halve finales, 10 uit de eerste en 10 uit de tweede halve finale.

De opening van de finale zal, zoals we de laatste jaren gewend zijn, beginnen met de vlaggenparade die muzikaal wordt ondersteund door dj Pieter Gabriel. Verder staan er drie intervalacts gepland. Rock the Roof met winnaars Helena Paparizou (GR 2005), Lenny Kuhr (NL 1969), Lordi (FI 2006), Sandra Kim (BE 1986), Måns Zelmerlöw (SE 2015) en Teach-In (NL1975). Music Binds Us door dj Afrojack en zangeres Glennis Grace (NL 2005). Natuurlijk kan ook Arcade van Duncan Laurence niet ontbreken als intervalact in de finale. De organisatie maakte eerder ook al bekend dat de finale naar verwachting niet langer dan 3 uur en 45 minuten zal duren, aangezien de finale in Tel Aviv in 2019 een record bereikte met maar liefst 4 uur en 11 minuten.

Postcards

De 39 postkaartfilmpjes of postcards die voor de inzendingen worden getoond, zijn in heel Nederland opgenomen. Een klein huisje werd steeds neergezet ergens in Nederland op een speciale plaats die het land goed vertegenwoordigt. De huisjes zijn aangekleed met spullen die iets te maken hebben met de artiesten. Op de huisjes zal ook een video van de artiest worden getoond. De momenteel bekendgemaakte plaatsen zijn:

  • Amersfoort: Koppelpoort
  • Amsterdam: Museumplein
  • Curaçao (één van de Caribische eilanden die behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden)
  • Delft: Markt (postcard voor Portugal)
  • Den Bosch: Bolwoningen
  • Eindhoven: Evoluon
  • Giethoorn
  • Lisse: Keukenhof
  • Marker Wadden
  • Middelburg: Kloveniersdoelen
  • Nijmegen: Waalhaven
  • Ouddorp: Vuurtoren
  • Oude Haske: Nannewiid
  • Rotterdam: Kasteel ((voetbalstadion van de Rotterdamse club Sparta), postcard voor Australië)
  • Rotterdam: Maasvlakte
  • Schiphol
  • Veluwe (postcard voor Oekraïne)
  • Vlissingen: Strand

Decor

Het decor voor het Eurovisiesongfestival 2021 blijft hetzelfde als het zou zijn geweest in 2020. Er zal zeker minder publiek dan gepland aanwezig zijn, de precieze aantallen zijn nog niet bekend. De vloer van Ahoy zal vóór het podium volledig bedekt zijn met de greenroom. Publiek zit dus met zekerheid op de tribunes. Op dit moment zijn de werken in Ahoy in volle gang om alles op 28 april klaar te krijgen. Dan kunnen alle repetities van start gaan. Om af te sluiten alvast wat beelden van hoe het er op dit moment uit ziet in Rotterdam.

Advertentie