Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Overzicht: dezelfde of nieuwe artiesten voor Rotterdam 2021?

Het nieuws van het afgelaste Songfestival 2020 sloeg op 18 maart 2020 in als een donderslag bij – een al niet zo – heldere hemel.  Sinds 1 september 2020, staan we aan de vooravond van een nieuw Songfestivalseizoen. In dit artikel richten we dan ook onze blik op de toekomst en kijken we wat er al geweten is over het Eurovisiesongfestival 2021. Door het ongewone voorjaar zag ook het najaar van 2020 én voorjaar van 2021 er een stukje anders uit dan normaal. In dit ongewone Songfestivaljaar kregen we bovendien ook nog eens af te rekenen met enkele controverses. Hieronder in tekst én in beeld het volledige overzicht.

1 september is traditiegetrouw de start van het Songfestivalseizoen. Alle liedjes die vanaf die datum uitgegeven worden, mogen immers deelnemen aan het ESF 2021. Het is intussen namelijk duidelijk geworden dat de nummers van 2020 niet mogen behouden worden. We zullen in mei dus geen enkel nummer horen dat geselecteerd was voor het Eurovisiesongfestival 2020. Wat de artiesten betreft ligt de keuze dan weer bij de deelnemende omroepen.

Twee landen minder

In vergelijking met 2020 ziet de deelnemerslijst voor 2021 er toch een tikkeltje anders uit. Armenië slaat dit jaar een jaartje over. Omwille van de recente oorlog met Azerbeidzjan rond Nagorno-Karabach en interne politieke conflicten vond de omroep niet de tijd om zich bezig te houden met het Eurovisiesongfestival. Ook Wit-Rusland zullen we dit jaar niet zien op het Songfestivalpodium. Het bleef een lange tijd stil rond de Wit-Russische inzending, tot er op 9 maart een nummer werd geselecteerd door de omroep. Dit nummer was echter politiek getint en voldeed dus niet aan de regels die de EBU oplegt. Ook een tweede potentiële inzending van Wit-Rusland botste op verzet binnen de EBU. Voor een derde nummer was geen tijd meer waardoor de Wit-Russen werden gediskwalificeerd. Meer informatie over de Wit-Russische historie en de link met de interne politiek van dat land vind je hier.

Drama en controverse 

Niet enkel in de reeds vernoemde landen waren er enkele controverses en problemen. In Macedonië waren er nationalisten die eisten dat het land zich zou terugtrekken omwille van een Bulgaarse vlag in de muziekvideo van de Bulgaars-Macedonische zanger Vasil. De Russische inzending was controversieel omdat deze niet zou stroken met de Russische waarden, de videoclip van de Maltese inzending zou seksistisch zijn en de zanger uit Georgië deed enkele opmerkelijke uitlatingen op sociale media. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de protesten in Cyprus. Kortom, heel veel drama. De omroepen in deze landen legden de kritiek echter (deels) naast zich neer en zullen wel verschijnen in Rotterdam.

Hieronder vind je een kort overzicht van de deelnemende landen voor dit jaar. Wil je na het lezen meer te weten komen over de kandidaten van dit jaar? Onderaan dit artikel vind je onze kandidatenfiches waar wat meer informatie verzameld werd.

Welke landen gaan met de 2020 kandidaat in zee voor 2021 én hebben al stappen gezet in de nummerkeuze?

België

Na de afgelasting van het Eurovisiesongfestival 2020 kwam de VRT snel naar buiten met het nieuws dat Hooverphonic opnieuw intern zou geselecteerd worden voor het festival in 2021. Eind augustus doken in de Belgische media berichten op dat het lied ondertussen al gekozen was. De Belgische groep weerlegde deze berichten en gaf extra duiding bij het selectieproces. Op donderdag 4 maart was het dan eindelijk tijd voor de bekendmaking van de Belgische inzending. De groep brengt The Wrong Place in Rotterdam. Meer informatie vind je hier.

IJsland

Söngvakeppnin vond dit jaar niet plaats in IJsland. De IJslandse omroep liet namelijk weten dat ze een interne selectie hadden uitgevoerd. De winnaar van de nationale voorronde in 2020, en tevens grote favoriet om het eigenlijke Songfestival te winnen, mag terugkeren. Daði & Gagnamagnið zien we dus wel terug in Rotterdam. Dit jaar wordt het geen Think About Things, wel 10 Years.

Oekraïne 

De Oekraïense voorronde Vidbir vond niet plaats in 2021. De openbare omroep, NTU, vroeg aan de groep Go_A of ze opnieuw wilde deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2021. De groep stemde hiermee in. Begin juli 2020 zou de groep deelgenomen hebben aan een songwriting camp waar enkele ervaren Songfestivalcomponisten aanwezig waren. De Oekraïense folkrockgroep staat gekend om haar nummers in het Oekraïens, maar voor het Songfestival ging daar mogelijks verandering in komen. Tijdens het kamp zouden er namelijk enkele nummers in het Engels zijn geschreven. In februari verschenen er drie potentiële inzendingen, deze waren echter allemaal in het Oekraïens. De keuze viel uiteindelijk op SHUM.

Letland

De zangeres Samanta Tina won in februari 2020 de Letse voorronde. Het was haar vijfde poging om Letland te vertegenwoordigen en eindelijk was het gelukt. ‘De aanhouder wint’, lijkt hier dan een mooi spreekwoord. Was het niet dat er plotseling een ander obstakel op de weg naar haar droom kwam: COVID-19. Het was lange tijd onduidelijk of de Letse omroep LTV haar intern ging selecteren. Uiteindelijk werd haar tijdens een interview het voorstel gedaan waar de dolblije Samanta Tina natuurlijk mee instemde. Ondertussen is hét nummer voor Rotterdam 2021 gekozen. De Letse zangeres brengt The Moon Is Rising in Rotterdam.

Griekenland 

De jonge Grieks-Nederlandse zangeres Stefania, die door de annulering van het Songfestival haar school kon afmaken, werd opnieuw intern geselecteerd door de Griekse openbare omroep. De Grieken gingen meteen aan de slag en maakten begin juli 2020 al bekend dat het nummer voor het Songfestival 2021 gekozen was. Het was wachten tot begin maart 2021 op de eigenlijke presentatie van de inzending: Last Dance. Achter de productie van het nummer zitten er enkele kleppers van formaat, waaronder Sharon Vaughn en Dimitris Kontopoulos. Deze laatste is onderdeel van het zogenaamde Dream Team.

Israël 

De 20-jarige Eden Alene krijgt in 2021 de eer om Israël te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Begin februari 2020 won zij de Israëlische voorronde HaKokhav HaBa na een wekenlange strijd. Na de afgelasting van het Songfestival besliste KAN, de omroep die instaat voor de Israëlische deelname, om Eden intern te selecteren voor volgend jaar. In de zomer van 2020 werd bekend dat ze het groots aanpakken en er een heel format rond zouden bouwen. Van alle liedjes die de omroep toegestuurd kreeg, zouden er maar liefst zestien worden geselecteerd (uiteindelijk werden het er veel minder). Eind januari was er een korte show waarin de mogelijke kanshebbers werden voorgesteld. De uiteindelijke winnaar werd Set Me Free. In maart volgde er nog een nieuwe versie van het nummer.

Slovenië

Ana Soklič won in februari de Sloveense voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Op 16 mei 2020 maakte de omroep die instaat voor het festival bekend dat Ana intern werd geselecteerd voor 2021. Componisten en tekstschrijvers hadden nog tot eind september de tijd om nummers in te sturen. De zangeres riep op om haar uit te dagen en zeker niet op veilig te spelen. De Slovenen waren van plan om een grote show te organiseren. EMA, de Sloveense voorronde, zou dit jaar namelijk in teken staan van zestig jaar deelname aan het Songfestival (van 1961 tot 1991 als onderdeel van de socialistische republiek Joegoslavië). Het coronavirus gooide ook hier opnieuw roet in het eten waardoor het iets kleinschaliger werd. Ana, die zeer gelovig is, brengt Amen in Rotterdam.

Bulgarije

De Bulgaren zullen in 2021 opnieuw worden vertegenwoordigd door zangeres Victoria. Even was er ongerustheid bij sommige fans omdat het sponsorcontract dat ze hadden voor het Songfestival van 2020 afliep na een online huiskamerconcert van Victoria op 28 maart 2020. De Bulgaarse omroep, die soms een jaartje overslaat door financiële moeilijkheden, liet achteraf echter weten dat de deelname van Victoria aan het Songfestival 2021 niet in gevaar komt. De zoektocht naar een nummer werd al in juli van vorig jaar afgetrapt. Er werd zelfs een heus kamp georganiseerd. Er waren in totaal zes liedjes in de running om de Bulgaarse inzending van 2021 te worden. In november 2020 werd het eerste nummer met de wereld gedeeld, voor de vijf andere was het wachten tot februari. Na de bekendmaking van alle nummers werd aan Songfestivalfans om feedback gevraagd. Hierna volgde er een groot concert op de Bulgaarse televisie waar Victoria alle nummers nog eens bracht. De uiteindelijke keuze viel op Growing Up Is Getting Old.

Welke artiesten uit 2020 zien we nog terug in 2021? 

Nederland

De Nederlandse omroep AVROTROS was één van de eerste omroepen in Europa om zijn kandidaat voor het festival in 2021 bekend te maken. Het wordt namelijk opnieuw de 26-jarige Jeangu Macrooy. In dit speciale Songfestivaljaar voor Nederland kreeg hij de eer om de Nederlandse kleuren te vertegenwoordigen maar daar besliste een bepaalde pandemie anders over. De omroep kijkt uit naar de verdere samenwerking met veel passie en energie. Op 4 maart bracht Jeangu zijn nummer voor dit jaar uit. Deze luidt Birth Of A New Age. Het wordt de eerste keer ooit in de geschiedenis van het festival dat we Surinaams op het podium zullen horen.

Noord-Macedonië

Zanger Vasil kreeg ook groen licht om te mogen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2021. Omroep MKRTV gaat weer met hem in zee, net als dat de bedoeling was in 2020. Er volgde een oproep naar componisten in binnen- en buitenland om voor liedjes te zorgen. In maart maakte de Macedoniërs Here I Stand als inzending bekend. Geen vuiltje aan de lucht zo leek, tot enkele opmerkzame luisteraars (en kijkers) een Bulgaarse vlag in de muziekvideo zagen verschijnen. De video werd offline gehaald en aangepast, maar het kwaad was al geschiet. Vele Macedoniërs waren er niet over te spreken dat, naast het voorval in de videoclip, het een Macedonische zanger met wortels in Bulgarije ging zijn die het land mocht vertegenwoordigen op het festival. De omroep nam de klachten serieus en richtte zelf een commissie op om deze problemen nader te onderzoeken. Er kwamen echter geen verdere gevolgen waardoor de Macedoniërs aanwezig zullen zijn in Rotterdam.

San Marino 

De San Marinezen sturen een oude bekende naar Rotterdam: Senhit. Ze verscheen voor het eerst op het Songfestivalpodium in 2011, toen ook voor de dwergstaat. Begin maart 2020 kondigde RTV plots aan dat zij opnieuw San Marino zou vertegenwoordigen. Er volgde een onlinestemming waaraan iedereen kon deelnemen. Op 9 maart werd bekend dat Freaky als winnaar uit de bus was gekomen. Negen dagen later was de droom voorbij. Op 16 mei, tijdens de live-uitzending van Eurovision: Europe Shine a Light, maakte de zangeres zelf bekend dat ze zou terugkeren in 2021. Op 7 maart 2021, een dag voor de officiële aankondiging, verscheen de inzending van dit jaar op verschillende sociale mediaplatforms. De titel luidde Adrenalina, maar de aandacht van velen ging naar iets anders. Op verschillende streamingplatformen was namelijk te zien dat de Amerikaanse rapper Flo Rida mede-uitvoerder zou zijn van het nummer. Of hij op het podium in Rotterdam te zien zal zijn, hangt af van de reisrestricties die op dat moment van kracht zijn.

Spanje 

Ook Spanje was er als de kippen bij om Blas Cantó opnieuw intern te selecteren. De Spaanse zanger werd vorig jaar als één van de eerste artiesten voor Rotterdam aangekondigd en zal als alles goed gaat zijn moment krijgen in mei 2021. Wat de selectie van het nummer betreft werd een kleine show georganiseerd waarin Blas twee potentiële inzendingen bracht. Voy a quedarme kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus en zal te horen zijn in Rotterdam.

Australië 

Ook de winnares van Australia Decides 2020, Montaigne, zullen we mogen verwelkomen in Rotterdam. Zij werd door de Australische omroep intern geselecteerd. In onderstaand filmpje liet ze weten zeer blij te zijn met de nieuwe kans. Dit jaar luistert de Australische inzending naar de naam Technicolour.

Malta

Destiny Chukunyere, een 18-jarige zangeres die het Junior Eurovisiesongfestival in 2015 won, kreeg na haar overwinning in X Factor Malta het ticket om Malta te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2020. Ook in 2021 zal ze er opnieuw bij zijn. Het nummer werd, net zoals vorig jaar, intern gekozen. Destiny brengt Je Me Casse in Rotterdam. Naar aanleiding van de videoclip die bij het nummer hoort, was er enige commotie op sociale media. Enkele mensen vonden dat de beelden in de muziekvideo te seksistisch waren.

Servië

De drie dames van Hurricane hebben er eventjes moeten op wachten, maar kregen toch groen licht van omroep RTS. Groepsleden Sanja Vucic, Ksenija Knezevic en Ivana Nikolić gingen normaal hun eigen nationale finale krijgen waarin de songselectie ging gebeuren. Daar kwam uiteindelijk niks van, waardoor de selectie intern gebeurde. Begin maart werd Loco loco als inzending voor dit jaar op de wereld losgelaten.

Ierland

Lesley Roy blijft op post voor 2021. In 2020 was Roy een van de ‘fanfavorieten’. Dit jaar brengt Lesley het nummer Maps. Ook dit jaar gebeurde de songselectie intern.

Tsjechiê

Ook Benny Cristo krijgt een tweede kans van de Tsjechische omroep. Kemama zou hij vorig jaar gebracht hebben in Rotterdam. Dit jaar wordt het Omaga.

Zwitserland 

In 2020 kozen de Zwitsers voor een interne selectie. Gjon’s Tears kwam dat jaar uit de bus als Zwitserse vertegenwoordiger voor het Eurovisiesongfestival. Ook in 2021 krijgt hij opnieuw de kans om het land gelegen in de Alpen te vertegenwoordigen. Zwitserland gaat opnieuw voor een nummer in het Frans, één van de drie landstalen naast het Italiaans en Duits. Dit jaar luidt de inzending Tout l’universe.

Oostenrijk

Dit andere land in de Alpen voert, net zoals Zwitserland, het plan van vorig jaar uit. Vincent Bueno mag het dit jaar proberen met Amen, niet te verwarren met de Sloveense inzending.

Roemenië

Zangeres Roxen werd vorig jaar intern geselecteerd door de Roemeense omroep en kreeg een nationale finale waarin ze de potentiële inzendingen voor het land bracht. Dit jaar was er geen sprake van een preselectie, en dus ook geen inspraak van de Roemeense kijker. Alles gebeurde achter de schermen, de uiteindelijke keuze viel op Amnesia.

Azerbeidzjan

Het land uit de Kaukasus doet dit jaar opnieuw een beroep op Efendi. Vorig jaar zou zij het aanstekelijke Cleopatra gezongen hebben in Rotterdam. Dit jaar kiezen de Azeri’s opnieuw voor een historisch figuur, met name de Nederlandse exotische danseres (en spion) Mata Hari. Het nummer werd net zoals vorig jaar door een groep Nederlanders geschreven.

Georgië

Tornike Kipiani won eind 2019 de Georgische versie van X Factor en wist zo een ticket naar het Songfestival te bemachtigen. Dit jaar werd hij intern geselecteerd. Het bleef een lange tijd stil rond zijn nummerkeuze. Uiteindelijk werd begin 2021 duidelijk dat hij You zou brengen in Rotterdam.

Moldavië

Natalia Gordienko, die je kan kennen uit 2006, ging met haar Prison de Moldavische kleuren mogen vertegenwoordigen in 2020. Ze is er weer bij in 2021 en werd dus intern geselecteerd. TVRM, de Moldavische omroep, onderzocht om toch een nationale finale te houden, maar de coronamaatregelen maakten dat onmogelijk. Dit jaar zal ze het nummer Sugar brengen, achter dit nummer zit de bekende Rus Philip Kirkorov. Het nummer werd voorgesteld in een theater in Moskou. De coronamaatregelen die van kracht zijn in Rusland leken meer toe te laten aangezien de Moldavische inzending werd voorgesteld in een propvolle zaal vol met mensen, waar geen enkel mondmasker te bespeuren viel.

Verenigd Koninkrijk

Na een lange periode zonder nieuws bevestigde de Britse omroep BBC dat James Newman alsnog het Verenigd Koninkrijk zal vertegenwoordigen dit jaar. Zelf zegt hij erover dat hij moet afmaken wat hij begonnen is. Dit jaar zal hij het nummer Embers brengen.

Welke landen maken andere of nieuwe plannen voor Songfestival 2021?

Frankrijk 

De Fransen gooiden het roer volledig om voor 2021. Waar we in 2020 nog een interne selectie hadden van artiest én nummer, kregen we in het voorjaar van 2021 een nationale voorronde op ons bord. De Franse omroep pakte zelfs uit met een gloednieuwe voorronde. Tom Leeb, de zanger die intern geselecteerd was voor Rotterdam 2020 en zijn nummer mocht bekendmaken op de Eiffeltoren, liet weten dat hij een te drukke agenda had in 2021. Meer over over Tom Leeb en zijn verklaring kun je hier lezen. In die nieuwe nationale finale genaamd Eurovision France, c‘est vous qui décidez wist Barbara Pravi het ticket naar Rotterdam te bemachtigen. Over het verloop van de nationale finale vind je hier meer informatie.

Rusland

Geen Little Big dit jaar op het Songfestivalpodium. De bekende Russische groep werd niet opnieuw intern geselecteerd. De Russische omroep organiseerde dan maar een nationale finale, iets wat al geleden was van 2012. Ook daar ging het er dit jaar eerder chaotisch aan toe. De deelnemers wisten namelijk pas enkele dagen voor de live-uitzending dat ze hun liedje mochten brengen. De Tadzjieks-Russische zangeres Manizha kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Zij schreef het nummer Russian Woman op Vrouwendag 2020 en won de Russische preselectie ermee een jaar later, opnieuw op Vrouwendag. Op sociale media bleef ze niet van kritiek gespaard. Velen vonden het een schande dat iemand met een Tadzjiekse achtergrond Rusland zou vertegenwoordigen op het festival. Ook waren er klachten van verschillende organisaties die stelden dat het nummer en de uitgedragen boodschap niet zou stroken met de Russische normen en waarden. Er vielen zelfs doodsbedreigingen.

Italië

De Italianen gingen naar goede gewoonte voor het muziekfestival Sanremo. De winnaar van het festival krijgt de kans om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2021. Het festival werd dit jaar iets later gehouden, namelijk van 2 tot 6 maart 2021. Na vijf dagen vol Italiaanse muziek kwam een eerder atypische winnaar uit de bus. De rockgroep Maneskin brengt het nummer Zitti e buoni in Rotterdam.

Zweden

De Zweedse omroep SVT organiseerde naar goede gewoonte Melodifestivalen om op zoek te gaan naar een kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Dat betekende ook meteen dat The Mamas, die Zweden gingen vertegenwoordigen in 2020, hun ticket naar Rotterdam kwijt waren en niet intern werden geselecteerd. Van 24 augustus tot 16 september kregen artiesten de kans om een nummer in te sturen. Verschillende bekende namen waagden weer hun kans, waaronder The Mamas en Charlotte Perrelli. De uitzendingen werden dit jaar geen tour door het land. Omwille van het coronavirus worden alle shows gehouden in de hoofdstad Stockholm. De Zweden kozen uiteindelijk voor de jonge opkomende zanger Tusse. Hij brengt het nummer Voices in Rotterdam.

Portugal

In Portugal leek Elisa al snel zeker te zijn dat we haar niet opnieuw gingen terugzien in Rotterdam. De Portugese omroep bevestigde dit ook. De Portugezen gebruiken naar goede gewoonte Festival da Canção als voorronde. Twintig artiesten kregen de kans om deel te nemen. Aan het einde van deze editie kwam The Black Mamba met het nummer Love Is On My Side als winnaar uit de bus. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat Portugal koos voor een nummer dat niet (gedeeltelijk) in het Portugees werd vertolkt.

Denemarken 

Ook bij de zuiderburen van Zweden, de Denen, kwam er voor Ben & Tan slecht nieuws. De twee wonnen op 7 maart Dansk Melodi Grand Prix 2020 in een – uit voorzorg – lege Royal Arena in Kopenhagen. Ondanks hun overwinning werd na de afgelasting van het Songfestival bekend dat Denemarken opnieuw via Dansk Melodi Grand Prix op zoek gaat naar een nieuwe kandidaat. De finale vond plaats op 6 maart 2021. Ben & Tan lieten eerst uitschijnen geen nieuwe poging meer te ondernemen, al werd achteraf bekend dat de Deense omroep de twee had geweigerd voor 2021. Dit jaar krijgt het duo Fyr & Flamme de eer om het Scandinavische land te vertegenwoordigen. Ze zullen dit doen met het nummer Øve os på hinanden. Het nummer zal geen wijzigingen meer ondergaan en blijft dus in het Deens, iets wat eerder uitzonderlijk voor Denemarken.

Noorwegen

We blijven in het hoge noorden van Europa want ook de Noren beginnen een nieuwe zoektocht voor hun Songfestivalkandidaat. Ulrike won begin maart 2020 de Noorse variant van Melodi Grand Prix maar al snel na de annulering van het Songfestival maakte NRK bekend dat zij niet intern zou geselecteerd worden. Ze kreeg wel een plekje aangeboden in de finale van de Noorse voorronde maar daar bedankte ze voor. De teleurstelling was te groot volgens de zangeres. Op 20 februari 2021 was het dan eindelijk tijd voor de finale van de Noorse preselectie. Een van de deelnemers dit jaar was de groep KEiiNO die je kan kennen van het Eurovisiesongfestival 2019. Zij moest echter het onderspit delven voor TIX, een zanger die al heel wat naam en faam heeft in Noorwegen. Zijn nummer voor Rotterdam luidt Fallen Angel.

Finland

Ook de Finnen grepen terug naar UMK. Aksel Kankaanranta, de zanger die UMK in 2020 won, mocht zich opnieuw inschrijven maar kreeg geen wildcard of enige voorsprong op andere kandidaten. Er werden in totaal 278 potentiële inzendingen ontvangen. De muziekverantwoordelijke liet weten dat er enkele deelnemers een internationale allure hebben en al eens op het Songfestival aanwezig waren. De finale van de Finse preselectie vond plaats op 20 februari 2021. De Finnen kozen uiteindelijk voor de rockgroep Blind Channel met het nummer Dark Side. Aksel, die wel in de finale stond, greep dit jaar dus naast de overwinning. Na enkele jaren kiest Finland dus opnieuw voor rock, een genre waarmee ze het Songfestival in 2006 wisten te winnen.

Estland

We steken de Finse golf over naar Estland want ook daar viel een gelijkaardige beslissing. Uku Suviste won met zijn What Love Is de Estse voorronde Eesti Laul 2020 maar werd niet intern geselecteerd voor het Eurovisiesongfestival 2021. De omroep was echter van goede wil en gaf Uku een cadeau: een wildcard voor Eesti Laul 2021. Hij moest dus opnieuw strijden voor het ticket naar Rotterdam. De apotheose van deze strijd kwam er op 6 maart 2021. Het nummer van Uku dit jaar was genaamd The Lucky One en het geluk had hij de avond van de finale wel degelijk aan zijn kant. Hij werd namelijk opnieuw gekozen als Estse artiest voor 2021.

Litouwen

De Litouwers veranderen de strategie die ze hanteerden in 2020 niet. Pabandom iš naujo keerde namelijk terug in 2021. De nationale finale kreeg echter wel een sterke krimp wat het aantal geselecteerde deelnemers betrof. Waar we vorig jaar nog konden genieten van 36 artiesten, mochten er nu slechts 21 op het eigenlijke podium optreden. Wat de kandidaat uit 2020 betrof, volgden ze de buren uit Estland maar doen ze er nog een schepje bovenop. The Roop, één van de grote favorieten voor het Eurovisiesongfestival 2020, kreeg een rechtstreeks ticket voor de finale. Het Litouwse Songfestivalavontuur ging van start op 16 januari 2021. Niet geheel onverwacht wist The Roop weer de winst binnen te slepen. Zowel de Litouwse kijker als de professionele jury had het maximum van de punten over (12) voor de groep. De Litouwse inzending van vorig jaar krijgt dus een nieuwe kans.

Duitsland

Ook Ben Dolic werd niet opnieuw intern geselecteerd door de Duitse omroep NDR. Er zouden wel plannen zijn geweest om dit opnieuw te doen, maar die zouden uiteindelijk toch van tafel zijn geveegd. Het staat de jonge zanger natuurlijk vrij om opnieuw zijn kans te wagen. Begin juli verscheen er op onze site een artikel met enkele reacties. Je kan deze hier terugvinden. Begin februari werd duidelijk dat Jendrik Sigwart de Duitse vertegenwoordiger wordt. Het nummer  I Don’t Feel Hate werd bekendgemaakt op 25 februari.

Albanië 

De Albanezen grepen terug naar hun vertrouwde Festivali i Këngës. De 59ste editie van dit festival deed dus opnieuw dienst als voorronde voor het Songfestival. Geïnteresseerden konden een nummer insturen op 1 en 2 oktober waarna er een selectie werd gemaakt. Eind oktober werd de selectie door de Albanese omroep naar buiten gebracht. 26 kandidaten streden voor het ticket naar Rotterdam. Onderstaande lijst geeft een duidelijk overzicht van alle deelnemers dit jaar. Er staan ook enkele oude bekenden bij, waaronder Inis Neziri (Festivali i Këngës 56, 2017) en Era Rusi (Festivali i Këngës 58, 2019).  Het was uiteindelijk Anxhela Peristeri die het ticket naar Rotterdam wist te bemachtigen. Zij brengt het nummer Karma op het Songfestivalpodium.

Kroatië

Vlak na de annulering van het Songfestival, stuurde Damir Kedžo een tweet de wereld in waarin hij leek te bevestigen dat hij zou terugkeren in 2021. Niets van. In Kroatië selecteerde omroep HRT opnieuw via voorronde Dora. De epidemiologische situatie in Kroatië liet het toe om de finale te organiseren op 13 februari 2021. Albina Grčić trok in die finale aan het langste eind. Meer over het verloop van die avond kan je hier lezen.

Cyprus 

Ook voor Sandro uit Cyprus kwam er slecht nieuws: hij werd niet opnieuw intern geselecteerd. Eind november maakte de Cypriotische omroep bekend dat Elena Tsagrinou naar Rotterdam zal worden gestuurd. Deze nieuwe zangeres zal El diablo brengen in Rotterdam. Ook in dit land liep niet alles van een leien dakje. Een grote groep gelovigen vond de tekst van het nummer een schande en wilden niet dat Cyprus, een land dat zeer Christelijk is, hiermee zou worden vertegenwoordigd. Er waren zelfs heuse protesten voor het gebouw van de Cypriotische omroep. Uiteindelijk werd geen verdere actie ondernomen en mag Elena over de duivel zingen op het Songfestivalpodium.

Polen

Geen Alicja Szemplińska voor Polen op het Eurovisiesongfestival 2021. Zij won in 2020 de Poolse voorronde Szansa na Sukces met Empires maar krijgt geen tweede kans van de Poolse omroep. Dit jaar wordt het land vertegenwoordigd door Rafał Brzozowski. Deze zanger, acteur en presentator kan je kennen van het Junior Eurovisiesongfestival 2020 aangezien hij één van de presentatoren was. In Rotterdam brengt Rafał het Engelstalige nummer The Ride.

Hier alle informatie per deelnemend land:

candidateflag

Azerbeidzjan

candidateflag

Griekenland

candidateflag

Ierland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Noord-Macedonië

candidateflag

Noorwegen

candidateflag

Oekraïne

candidateflag

Oostenrijk

candidateflag

Roemenië

candidateflag

San Marino

candidateflag

Slovenië

candidateflag

Tsjechië

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

Advertentie