Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Overzicht: dezelfde of nieuwe artiesten voor Rotterdam 2021?

Het nieuws van het afgelaste Songfestival 2020 sloeg op 18 maart in als een donderslag bij – een al niet zo – heldere hemel.  Sinds 1 september 2020, staan we aan de vooravond van een nieuw Songfestivalseizoen. In dit artikel richten we dan ook onze blik op de toekomst en kijken we wat er al geweten is over het Eurovisiesongfestival 2021. Door het ongewone voorjaar zal ook het najaar van 2020 én voorjaar van 2021 er een stukje anders uit zien. Hieronder in tekst én in beeld het volledige overzicht.

1 september is traditiegetrouw de start van het Songfestivalseizoen. Alle liedjes die vanaf vandaag uitgegeven worden, mogen immers deelnemen aan het ESF 2021. Het is intussen duidelijk geworden dat de nummers van 2020 namelijk niet behouden mogen worden. We zullen in mei dus geen enkel nummer horen dat geselecteerd was voor het Eurovisiesongfestival 2020. Wat de artiesten betreft ligt de keuze dan weer bij de deelnemende omroepen. Hieronder vind je een kort overzicht per land.

Welke landen gaan met de 2020 kandidaat in zee voor 2021 én hebben al stappen gezet in de nummerkeuze?

België

Na de afgelasting van het Eurovisiesongfestival 2020 kwam de VRT snel naar buiten met het nieuws dat Hooverphonic opnieuw intern zou geselecteerd worden voor het festival in 2021. Eind augustus doken in de Belgische media berichten op dat het lied ondertussen al gekozen was. De Belgische groep weerlegde deze berichten en gaf extra duiding bij het selectieproces. Meer over de selectie van het Belgische nummer kan je hier lezen.

IJsland

Söngvakeppnin zal volgend jaar niet plaatsvinden in IJsland. De IJslandse omroep liet namelijk weten dat ze een interne selectie hebben uitgevoerd. De winnaar van de nationale voorronde dit jaar, en tevens grote favoriet om het eigenlijke Songfestival te winnen, mag terugkeren. Daði & Gagnamagnið zien we dus wel degelijk terug volgend jaar in Rotterdam. Meer lezen kan hier.

Oekraïne 

De Oekraïense voorronde Vidbir zal niet plaatsvinden in 2021. De openbare omroep, NTU, vroeg aan de groep Go_A of ze opnieuw wilde deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2021. De groep stemde hiermee in. Met welk nummer ze aantreedt is nog niet geweten. Begin juli zou de groep deelgenomen hebben aan een songwriting camp waar enkele ervaren Songfestivalcomponisten aanwezig waren. De Oekraïense folkrockgroep staat gekend om haar nummers in het Oekraïens, maar voor het Songfestival zou daar mogelijks verandering in komen. Tijdens het kamp zouden er namelijk enkele nummers in het Engels zijn geschreven.

Letland

De zangeres Samanta Tina won in februari de Letse voorronde. Het was haar vijfde poging om Letland te vertegenwoordigen en eindelijk was het gelukt. ‘De aanhouder wint’, lijkt hier dan een mooi spreekwoord. Was het niet dat er plotseling een ander obstakel op de weg naar haar droom kwam: COVID-19. Het was lange tijd onduidelijk of de Letse omroep LTV haar intern ging selecteren. Uiteindelijk werd haar tijdens een interview het voorstel gedaan waar de dolblije Samanta Tina natuurlijk mee instemde. Ondertussen is hét nummer voor Rotterdam 2021 gekozen. Er waren elf demo’s in de running. Er komt dus geen preselectie.

Griekenland 

De jonge Grieks-Nederlandse zangeres Stefania, die door de annulering van het Songfestival haar school kon afmaken, werd opnieuw intern geselecteerd door de Griekse openbare omroep. De Grieken gingen meteen aan de slag en maakten begin juli al bekend dat het nummer voor het Songfestival 2021 gekozen was.

Israël 

De 20-jarige Eden Alene krijgt in 2021 de eer om Israël te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Begin februari won zij nog de Israëlische voorronde HaKokhav HaBa na een wekenlange strijd. Na de afgelasting van het Songfestival besliste KAN, de omroep die instaat voor de Israëlische deelname, om Eden intern te selecteren voor volgend jaar. Deze zomer werd bekend dat ze het groots aanpakken en er een heel format rond zullen bouwen. Van alle liedjes die de omroep toegestuurd krijgt, zouden er maar liefst zestien worden geselecteerd (uiteindelijk werden het er veel minder). Hoe het dan verder gaat lees je hier.

Slovenië

Ana Soklič won in februari de Sloveense voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Op 16 mei maakte de omroep die instaat voor het festival bekend dat Ana intern werd geselecteerd voor 2021. Componisten en tekstschrijvers hebben nog tot eind september de tijd om nummers in te sturen. De zangeres roept op om haar uit te dagen en zeker niet op veilig te spelen. Een jury zal alle inzendingen onder de loep nemen en een selectie maken. Op welke manier de Slovenen hun inzending voor Rotterdam precies zullen kiezen, is nog onduidelijk en zal later worden bekend gemaakt door omroep RTVSLO.

Bulgarije

De Bulgaren zullen in 2021 opnieuw worden vertegenwoordigd door zangeres Victoria. Even was er ongerustheid bij sommige fans omdat het sponsorcontract dat ze hadden voor het Songfestival van 2020 afliep na een online huiskamerconcert van Victoria op 28 maart. De Bulgaarse omroep, die soms een jaartje overslaat door financiële moeilijkheden, liet achteraf echter weten dat de deelname van Victoria aan het Songfestival 2021 niet in gevaar komt. De zoektocht naar een nummer is ook al afgetrapt. Er werd zelfs een heus kamp georganiseerd. Er zijn zes liedjes in de running en de verwachting is dat ze de komende periode één voor één gedropt zullen worden.

Welke artiesten uit 2020 zien we nog terug in 2021? 

Nederland

De Nederlandse omroep AVROTROS was één van de eerste omroepen in Europa om zijn kandidaat voor het festival in 2021 bekend te maken. Het wordt namelijk opnieuw de 26-jarige Jeangu Macrooy. In dit speciale Songfestivaljaar voor Nederland kreeg hij de eer om de Nederlandse kleuren te vertegenwoordigen maar daar besliste een bepaalde pandemie anders over. De omroep kijkt uit naar de verdere samenwerking met veel passie en energie.

Noord-Macedonië

Zanger Vasil heeft ook groen licht gekregen. Omroep MKRTV gaat weer met hem in zee, net als dat de bedoeling was in 2020. Er is ondertussen een oproep gelanceerd naar componisten in binnen- en buitenland om voor liedjes te zorgen.

San Marino 

De San Marinezen sturen een oude bekende naar Rotterdam volgend jaar: Senhit. Ze verscheen voor het eerst op het Songfestivalpodium in 2011, toen ook voor de dwergstaat. Begin maart kondigde RTV plots aan dat zij opnieuw San Marino zou vertegenwoordigen. Er volgde een onlinestemming waar iedereen aan kon deelnemen. Op 9 maart werd bekend dat Freaky als winnaar uit de bus was gekomen. Negen dagen later was de droom voorbij. Op 16 mei, tijdens de live-uitzending van Eurovision: Europe Shine a Light, maakte ze zelf bekend dat ze zou terugkeren in 2021.

Spanje 

Ook Spanje was er als de kippen bij om Blas Cantó opnieuw intern te selecteren. De Spaanse zanger werd vorig jaar als één van de eerste artiesten voor Rotterdam aangekondigd en zal als alles goed gaat zijn moment krijgen in mei 2021.

Australië 

Ook de winnares van Australia Decides 2020, Montaigne, zullen we mogen verwelkomen in Rotterdam. Zij werd door de Australische omroep intern geselecteerd. In onderstaand filmpje liet ze weten zeer blij te zijn met de nieuwe kans.

Malta

Destiny Chukunyere, een 18-jarige zangeres die het Junior Eurovisiesongfestival in 2015 won, kreeg na haar overwinning in X Factor Malta het ticket om Malta te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2020. Ook in 2021 zal ze er opnieuw bij zijn. Hoe het nummer wordt gekozen voor volgend jaar is nog niet geweten.

Servië

De drie dames van Hurricane hebben er eventjes moeten op wachten, maar kregen toch groen licht van omroep RTS. Groepsleden Sanja Vucic, Ksenija Knezevic en Ivana Nikolić krijgen hun eigen nationale finale waarin de songselectie volgt.

Ierland

Lesley Roy blijft op post voor 2021. Bij het begin van het nieuwe jaar zal de Ierse bijdrage worden voorgesteld. In 2020 was Roy een van de ‘fanfavorieten’.

Ook Benny Cristo (Tsjechië), Gjon’s Tears (Zwitserland), Efendi (Azerbeidzjan), Tornike Kipiani (Georgië), Vincent Bueno (Oostenrijk) en Roxen (Roemenië) krijgen een nieuwe kans van de omroep die instaat voor de bijdrage aan het Eurovisiesongfestival voor hun land. Ook in Moldavië zijn dergelijke signalen te horen. Natalia Gordienko, die je kan kennen uit 2006, ging met haar Prison de Moldavische kleuren mogen vertegenwoordigen in 2020. Als we haar Instagrambio mogen geloven is ze er terug bij in 2021 en werd ze dus intern geselecteerd. TVRM, de Moldavische omroep, heeft dat echter niet bevestigd waardoor er nog onduidelijkheid heerst.

Welke landen maken andere of nieuwe plannen voor Songfestival 2021?

Frankrijk 

De Fransen gooien het roer volledig om voor 2021. Waar we in 2020 nog een interne selectie hadden van artiest én nummer, zullen we in het voorjaar van 2021 een nationale voorronde op ons bord krijgen.  De Franse omroep pakt zelfs uit met een gloednieuwe voorronde. Tom Leeb, de zanger die intern geselecteerd was voor Rotterdam 2020 en zijn nummer mocht bekendmaken op de Eiffeltoren, liet weten dat hij een te drukke agenda had in 2021. Meer over over Tom Leeb en zijn verklaring kun je hier lezen.

Italië

De Italianen kiezen naar goede gewoonte voor het muziekfestival Sanremo. De winnaar van het festival zal de kans krijgen om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2021. Indien de uiteindelijke winnaar van het festival weigert om naar Rotterdam af te reizen, kiest de Italiaanse omroep intern een kandidaat. Het festival zal dit jaar iets later worden gehouden, namelijk van 2 tot 6 maart 2021. Meer informatie kan je hier vinden.

Zweden

De Zweedse omroep SVT organiseert naar goede gewoonte Melodifestivalen om op zoek te gaan naar een kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Dat wil meteen ook zeggen dat The Mamas, die Zweden gingen vertegenwoordigen in 2020, hun ticket naar Rotterdam kwijt zijn en niet intern geselecteerd worden. Van 24 augustus tot 16 september krijgen artiesten de kans om een nummer in te sturen. Verschillende bekende namen wagen weer hun kans, waaronder The Mama’s en Charlotte Perrelli. Het wordt zoals gewoonlijk geen tour door het land. Omwille van het coronavirus worden alle shows gehouden in de hoofdstad Stockholm. De finale vindt plaats op 13 maart 2021.

Portugal

In Portugal leek Elisa al zeker te zijn dat we haar niet opnieuw gingen terugzien in Rotterdam. Ondertussen heeft de Portugese omroep RTP dit ook bevestigd. Festival da Canção zal opnieuw gebruikt worden als voorronde. Twintig artiesten zullen de kans krijgen om deel te nemen.

Denemarken 

Ook bij de zuiderburen van Zweden, de Denen, kwam er voor Ben & Tan slecht nieuws. De twee wonnen op 7 maart Dansk Melodi Grand Prix 2020 in een – uit voorzorg – lege Royal Arena in Kopenhagen. Ondanks hun overwinning werd na de afgelasting van het Songfestival bekend dat Denemarken opnieuw via Dansk Melodi Grand Prix op zoek gaat naar een nieuwe kandidaat. De finale zal plaatsvinden op 6 maart 2021. Ben & Tan lieten alvast weten dat ze geen nieuwe poging zullen ondernemen in 2021.

Noorwegen

We blijven in het hoge noorden van Europa want ook de Noren beginnen een nieuwe zoektocht voor hun Songfestivalkandidaat. Ulrike won begin maart de Noorse variant van Melodi Grand Prix maar al snel na de annulering van het Songfestival maakte NRK bekend dat zij niet intern zou geselecteerd worden. Ze kreeg wel een plekje aangeboden in de finale van de Noorse voorronde maar daar bedankte ze voor. De teleurstelling was te groot volgens de zangeres. Op 20 februari 2021 kennen we in ieder geval de opvolger van Ulrikke. Namens van deelnemers zijn nog niet bekend maar hier kan je wel meer informatie vinden over de show.

Finland

Ook de Finnen grijpen terug naar UMK. Aksel Kankaanranta, de zanger die UMK in 2020 won, mag zich opnieuw inschrijven maar krijgt geen wildcard of enige voorsprong op andere kandidaten. Ondertussen maakte de Finse omroep YLE bekend dat de finale zal plaatsvinden op 20 februari 2021. Er werden 278 potentiële inzendingen ontvangen. De muziekverantwoordelijke laat weten dat er enkele deelnemers een internationale allure hebben en al eens op het Songfestival aanwezig waren. Meer lezen kan hier.

Estland

We steken de Finse golf over naar Estland want ook daar is een gelijkaardige beslissing gevallen. Uku Suviste won met zijn What Love Is de Estse voorronde Eesti Laul 2020 maar zal niet intern geselecteerd worden voor het Eurovisiesongfestival 2021. De omroep is echter van goede wil en geeft Uku een cadeau: een wildcard voor Eesti Laul 2021. Hij zal dus opnieuw moeten strijden voor het ticket naar Rotterdam. De apotheose van deze strijd wordt verwacht op 6 maart 2021 aangezien dan de finale plaatsvindt.

Litouwen

De Litouwers veranderen de strategie die ze hanteerden in 2020 niet. Pabandom iš naujo zal namelijk terugkeren in 2021. De nationale finale krijgt echter wel een sterke krimp wat het aantal geselecteerde deelnemers betreft. Waar we vorig jaar nog konden genieten van 36 artiesten, zullen er nu slechts 20 op het eigenlijke podium mogen optreden. Wat de kandidaat uit 2020 betreft volgen ze de buren uit Estland maar doen ze er nog een schepje bovenop.  The Roop, één van de grote favorieten voor het Eurovisiesongfestival 2020, krijgt namelijk  een rechtstreeks ticket voor de finale. Het Litouwse Songfestivalavontuur zal van start gaan op 16 januari 2021.

Duitsland

Ook Ben Dolic zal niet opnieuw intern geselecteerd worden door de Duitse omroep NDR. Er zouden wel plannen zijn geweest om dit opnieuw te doen maar die zouden uiteindelijk toch van tafel zijn geveegd. Het staat de jonge zanger natuurlijk vrij om opnieuw zijn kans te wagen. Het is echter nog niet duidelijk op welke manier de Duitsers hun kandidaat voor 2021 zullen aanduiden. Begin juli verscheen er op onze site een artikel met enkele reacties. Je kan deze hier terugvinden.

Albanië 

De Albanese omroep RTSH heeft ook reeds bevestigd dat ze deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2021. Ondertussen is ook geweten dat, ondanks de aanwezigheid van het coronavirus, de Albanezen teruggrijpen naar hun vertrouwde Festivali i Këngës. De 59ste editie van dit festival deed dus opnieuw dienst als voorronde voor het Songfestival. Geïnteresseerden konden een nummer insturen op 1 en 2 oktober waarna er een selectie werd gemaakt. Eind oktober werd de selectie door de Albanese omroep naar buiten gebracht. 26 kandidaten zullen strijden voor het ticket naar Rotterdam. Onderstaande lijst geeft een duidelijk overzicht van alle deelnemers dit jaar. Er staan ook enkele oude bekenden bij, waaronder Inis Neziri (Festivali i Këngës 56, 2017) en Era Rusi (Festivali i Këngës 58, 2019).  Het was uiteindelijk Anxhela Peristeri die het ticket naar Rotterdam wist te bemachtigen.

Kroatië

Vlak na de annulering van het Songfestival, stuurde Damir Kedžo een tweet de wereld in waarin hij leek te bevestigen dat hij zou terugkeren in 2021. Niets van. In Kroatië selecteert omroep HRT opnieuw via voorronde Dora. Indien de epidemiologische situatie het toelaat, vindt de finale plaats op 13 februari 2021.

Cyprus 

Ook voor Sandro uit Cyprus kwam er slecht nieuws: hij wordt niet opnieuw intern geselecteerd. Eind november maakte de Cypriotische omroep bekend dat Elena Tsagrinou naar Rotterdam zal worden gestuurd. Meer lezen kan hier.

In het Verenigd Koninkrijk is er vooral radiostilte omtrent hun kandidaat. De Britten bedankten James Newman voor zijn bewezen diensten maar gaven geen verdere informatie vrij over een nieuwe (mogelijks interne) selectie.

Advertentie